2016. február 26., péntek

Velence, Firenze



2007. augusztus végén még 3 nap szabadságot sikerült kapni nejemmel együtt a munkahelyünkről. Gondoltuk már 10 éve nem voltunk Olaszországban, ezért újra elmegyünk és 8,5 éves fiúnknak megmutatjuk azt a várost, aminek „mindig vizesek” az utcái. Vasárnap este szálltunk fel a nemzetközi Venezia EN vonatra. Termes kocsiban foglaltunk helyet, mivel fülkések nem voltak. Meglepetésünkre sok főiskoláskorú francia fiatal utazott. Az úti okmányokat és a jegyeket magamnál tartottam, mert azokat 11 alkalommal ellenőrizték. Ebből szeretteim semmit nem láttak, mert az ülésen magzatpózban zsugorodva durmoltak. A mennyezet borítása fölé kétszer is benéztek létrás egyenruhások. Szerencséjükre aznap elbújt moldáv határsértők nem estek rájuk. Szlovéniában kérték a helyjegyet tőlünk, ami Ljubljanáig nem kötelező. Előre nem váltottunk, mivel az indulásunk napjában nem voltunk biztosak. Így fejenként 8 eurot fizettünk, azaz 3-mal többet, mint a pénztárnál. Ettől nem szegényedtünk el. Olaszországba érve a tengert megpillantva megreggeliztünk. Venezia Mestréből vonatunk cölöpökön álló több kilométeres vágányzaton keresztül ért az óvárosba. A mellettünk lévő autópályán ezrével gurultak a járművek egy hatalmas parkolóház felé, mivel ebben a műemlék városban tovább még bicikli sem közlekedhet. Venezia Santa Lucia végállomásra 8 óra körül 50 perc késéssel értünk. A fiam családi szokás szerint teljesen becsukott szemmel lett lekísérve a lépcsőn az állomás előtti Canal Grande partjára. Ott a szeme a szájával együtt nyílt, mert annyira tetszett neki ez a „mindig vizes utcájú” város. Vaporettoval (vízibusz 6 euro/fő) sűrű fényképezgetések közepette jutottunk el a Piazza di San Marco-ig (Szent Márk tér).




A galamboknak alig akadt szabad hely a leszállásra a rengeteg bámészkodótól. Innen minden jelentős építményt megcsodáltunk, és lassan araszolva mentünk vissza gyalog a vasútállomásig. Az egyik terecskén szembetalálkoztunk már Magyarországról a vonaton mögöttünk utazó lábfejükön is tetovált 2 francia fickóval, akik hegedülve kezdtek kéregetni. Őket nem a műemlékek vonzották, hanem a várható adományok. A szűk sikátorok között a szembejövő turista áradattól alig fértünk el. Helyenként a vállaink összeértek volna, ha nem lapulunk a falhoz. Az emléktárgyakat árusító boltok elkápráztató csillogását sok percig csodáltuk. A színes üveg és porcelán figurák, maszkok, állatkák, báli ruhák mind gyönyörűek voltak, akár az áraik.

A modern külsejű pályaudvarra visszatérve megváltottuk az esti Venezia EN-ra helyjegyeinket és Firenzébe oda-vissza az Euro Star vonatokra 90 euroért a pótjegyeinket. A hosszú kígyózó sort nem akartam még egyszer végig állni. A Mediciek városa felé a híres vonat csak helyenként száguldott 160 km/h-val. Toscana fővárosa is lenyűgözően szép, annak ellenére, hogy itt mindenhová gyalogolva is el lehet jutni. A pályaudvar előtt nyitott-tetejű panorámabuszok sorakoztak. Időnk bőségében nem fizettünk be rá, illetve az óváros egyébként is gyalogosan járható csak. A színes márványba burkolt dóm és külön álló kissé ferde tornya magasba emelte tekintetünket. 

A keresztelő kápolna aranydomborműves kapuja előtt kis korlát akadályozta meg az ezernyi látogató tapogatását. A Vecchio híd apró üzletekkel beépítetten nem mindennapi. 








Az olaszok segítőkészek voltak a turistákkal, hisz belőlük éltek. Minket is a legkedvesebb módon irányítottak el, ha kerestük valamelyik nevezetességet. Kora este újra vonatra ültünk, amely a többihez hasonlóan a világ minden részéből érkezőktől volt zsúfolt. Mi egy koreai fickó mellett foglaltunk helyet, aki annyira vágott szemű volt, hogy nem értettük miként lát ki azon a vékony résen. A mobiltelefon dallamaira az olaszok a hívóiknak a „pronto” szót mondták tessékként. Nekünk erről a hasonló nevű bútorápoló jutott eszünkbe. Az otthonról hozott üdítőink elfogytak a 2 város bejárását követően. Ezek pótlását élelmiszerüzletben tartottuk célszerűnek. Aki a tejet szereti, az inkább azt vegyen, mert táplálóbb és olcsóbb. Venezia Mestrében szálltunk át a hazafelé induló vonatunkra. Ezen a pályaudvaron 2,2 euroért az automatából fél literes colát vagy a büfében 1,5 liter palackozott buborékmentes vizet lehet kapni. Ebből is látszik, hogy a magyar fizetések nagyon alacsonyak az uniósokhoz. Magyarországra érve az állomásokon fülnek sértő módon nem „Véneciá”-nak ejtették a lagúnák városát, hanem magyar olvasatként Venezia-nak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése