2017. december 4., hétfő

Dunapataj



A hirdetésben régi járgányomhoz Dunapatajon találtam megfelelő felniket. Vasárnap délelőttre a megbeszélt időben odaértem az eladóhoz. A vétel utáni baráti beszélgetést követően szétnéztem a háromezer lakosú nagyközségben. A nevét a honfoglalás korából származtatják, mivel Árpád főtörzse itt e Duna környéki mocsarakkal, vizekkel erősen szabdalt, enyhén dombos vidéken telepedet le és annak egyik főembere volt Pata. 
A körforgalomnál akár városházának is beillene az 1927-ben Gróf Klebersberg Kuno közoktatásügyi miniszter idején épült polgári iskola, ami ma Kodály Zoltán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola. Mögötte található a szocreál művelődési ház, amelynek alapkövét 1962-ben Kodály Zoltán rakta le, majd 1966-ban ő avatta fel.

a dunapataji általános iskola előtti hordóvonat

Gróf Klebersberg Kuno minisztersége idején épült polgári iskola


Az unitárius templom erdélyi stílusban egy gabonaraktárból 1937-ben épült át. A fatornyos templom festett kazettás mennyezetű, ami egy Erdélyből jött torockói mester remeke. Hívei az 1960-as években elfogytak, így funkcióját vesztve azt most múzeum és koncertek céljára használják.




A tájház a másik utcában hívja fel magára a figyelmet. Sajnos a rövid dunapataji tartózkodásom alatt kifelejtettem megnézni, így róla gondnoka utólag elküldve megajándékozott pár fényképpel.



A posta homlokzata a bejárata körül dísztéglás, de a másik utcára néző oldala vakolt és kétszínű, így ez egy háromarcú épület.


A református templom az ófalu szívében áll. Gótikus részletei a XV. század emlékei, de ennél régebben is állt templom a településen. 




Az 1773-ban hozzáépült tornyát 1855-ben villámcsapás érte, hisz akkor még a villámhárítók nem voltak széleskörűen elterjedve.



A parókia saroképülete szépen fel lett újítva.


A rendezett tér közepén áll az egyszerű tornácos presbiterek háza, amelyben mise vagy ünnepek során itt készülnek fel a presbiterek.

presbiterek háza Dunapatajon

A katolikus templom 1761-ben épült, miután kicsinek bizonyult 1934-ben bővítették. A templom felét felemeltek és gördülő acélcsapok segítségével széthúzták egymástól 8 méterre, majd ezt a hézagot felfalazták.

Az egyszintes polgármesteri hivatal remek példája az eredeti állapot visszaállításának. Több ilyen dicséretes munkát is észre lehet venni Dunapatajon, de még van teendő bőven.

Dunapataj polgármesteri hivatala



Évtizedeken át gyakorlat volt más jobb sorsra érdemes épületeken a homlokzatdíszek leverése modern nyílászárók cseréjével együtt. Így folyt a lelkiismeret nélküli utcakép rombolás. 

Van, aki régi házát felújította, ha nem is tökéletesen a 100-120 évvel ezelőtti stílusban. Vágott téglával nem dekorálta akkor még ki senki a házát, akkor csak pillértéglát használtak.





ez a teljes pillértéglás homlokzat inkább a szomszédos Hartán jellemző



Dunapataj szépsége



A "napellenző" a modern igény fura megjelenítése a megmentett főúti házon.



A sarkon álló 1920-30-as években szállodaként működő épület megújulását követően a népdalkör és a horgászegyesület közös használatában van.


Dunapataj fejlődése ezen keresztül is érzékelhető és ez is a pozitív példák közé sorolható. Szerencsés településnek számít, mert a török hódoltságot is pusztítás nélkül viszonylag jól átvészelte. Mezővárosi rangját 1409-től 1872-ig viselhette. A Rákóczi-szabadságharc az oszmán uralom alól felszabadult ország első jelentős szabadságharca volt, ami nem volt szenvedésmentes. A fejedelem 1703-ban megtiltotta hadainak, hogy Dunapataj lakosait zaklassák és javaikban kárt tegyenek. Nem volt ilyen kegyes a sors a dicstelen Tanácsköztársaság ideje alatt. A kommunista diktatúra ellen innen indult ki a Duna – melléki ellenforradalom. A rövid 1919. június 18 – 23 közötti harcok után győzött a vörös hatalom. Szamuely Tibor vezetésével az ezt követő megtorlások során 63 főt végeztek ki a Lenin-fiúk. Emlékművük a tömegsírjuk felett áll.



A bedeszkázott vasútállomás elé kanyarodtam utoljára. A nagy 2007-es vasútbezárási hullám vetett véget a 105 éves vonatközlekedésnek. A Duna - menti vonalnak Dunapataj volt a végállomása. Már a kezdetektől fogva tervezték Kalocsa – Baja felé meghosszabbítani, de a tőzeges talaj miatt ez túl nagy költségekkel járt volna és így elmaradt.

Dunapataj bezárt vasútállomása veterán autómmal


A vágányoktól délkeletre terül el az egykori Duna mellékágából megmaradt Szelidi – tó. A 4 km hosszú és 150 – 200 méter széles 3 – 4 méter mély állóvíz kedvelt fürdőzőhely. Bencze Gábor egykori földbirtokos 1925-ben épült kisebb kastélya áll a parkos környezetben.

Bencze kastély régebbi fotóról

Mivel ő 1919-ben a Tanácsköztársaság bukásáért küzdött Dunapatajon, majd a fehérterror időszakában Szegeden karhatalmi önkéntes volt, ezért a második világháború végén menekülni kényszerült. A gazdátlanul maradt épületbe szovjet katonák táboroztak le. A pincében tárolt boroshordókat szétlőtték. Az államosítást követően a termelőszövetkezet magtárát, majd egy úttörő- és ifjúsági tábort alakítottak ki az épületben. A rendszerváltás után rövid ideig panzió, a parkban pedig kemping működött. A kétezres évek elején jelentősen átépítették, bővítették és kastélyszállónak használták. Jelenleg újbóli hasznosításra vár.   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése