2018. december 21., péntek

Érchegység – Kadaň / Kaaden (12. rész)


Csehországban az Érchegység mentén minden szép várost igyekszem megnézni. Évente néhányat bejárok. Az idén (2018-ban) kettővel 13 -ra bővült a térségben tett kirándulásaim száma.
A jól bevált éjszakai Metropol vonattal Prágáig utaztam, majd ott másfél órás reggeli várakozást követően egy belföldi gyorsra léptem fel Kadaň-Prunéřovig. Ez a fővonali vasútállomás tulajdonképpen egy óriási szénerőmű mellett található. Innen indult egy kis motorvonat a 6 km-re fekvő tizennyolcezer lakosú Kadaň / Kaaden (an der Eger) felé. A végállomás Kadaň predmesti, amióta a további szakaszon leállították a vonatközlekedést. Tíz óra után kezdtem meg az óváros bejárását. Erre mindegyik település, így Kadaň / Kaaden is legalább 800 éven át németek által volt lakott a második világháború végéig. A vasúti töltésről egy völgybe visz az út, majd ismét fel a történelmi központba. 


Körbástya vagyis barbakán védi a délkeleti kapuját. 





Kadaň / Kaaden barbakán

A gótikus, címeres boltív alatt a macskaköves utcán értem fel a hatalmas főtérre az egykori Marktplatz-ra (Vásártér). 


Kadaň / Kaaden városi címere









Közepén áll a nagy járvány után 1753-ban felállított pestis oszlop, amelyet tulajdonképpen Szentháromság-oszlopnak is neveznek, mivel a tetején a Szentháromság szobra van. 

pestisoszlop Kadaň / Kaaden


A legfeltűnőbb épület a városháza, amely egykoron vásárcsarnoknak épült és csupán az 1362-es tűzvész után építik át erre a funkcióra. A hozzá simuló fehér gótikus tornyot 1402-ben húzták fel mellé. 



városháza Kadaň / Kaaden
Fehér torony Kadaň / Kaaden



A XVIII. században barokk homlokzatot kapott, amely stukkói között a magyar címer is felfedezhető, hisz hazánk Csehországgal együtt akkor a Habsburg birodalom része volt. 

városháza Kadaň / Kaaden


A vaspántos kapuja mindenki számára nyitva van, így én azt kihasználva bementem, ahol az aulában a város címere alatt üvegvitrinekben régi szobrokat állítottak ki. A lépcsőház emeleti ablakából a teret fotózhattam.  






A városházával szemben a szűk 66 cm széles Hóhér sikátor vezet a városfalhoz, amelyhez simulva állt a hóhér lakása. 

Kadaň / Kaaden Hóhér sikátor










A Vásártér szélén megszürkült párkányköveivel barokk szökőkút áll. 


A kéttornyú Szent Kereszt templom és kolostor homlokzati fülkéiben több szent szobra díszíti a külsejét. A parókián becsöngettem a plébános úrhoz, aki készséges volt a templombelső kapurácsának kinyitásában és így teljes belső szépségét láthattam és fotózhattam. 









A Vásártér mentén számos árkádos ház kávézóként, vendéglőként vagy boltként várja az arra járó turistákat. Rajtam kívül csupán két család gyönyörködött a műemlékekben. 









Vásártér Kadaň / Kaaden












Még akad néhány ház, amely felújításra szorul, de a csehek nagyon ügyesen és jó tempóban végzik országszerte a renoválásokat, így vélhetően azok is hamarosan visszakapják teljes pompájukat.

A városháza mögötti utca végén áll a Niklastor (Nikolaustor - Miklóskapu), amely az egyetlen megmaradt kaputornya a város erődítésének a XIV. századból. Alatta átmenve az utcán egyenesen tovább a városi park stációi mentén, a ferences kolostorhoz értem.













Niklastor Kadaň / Kaaden








II. József császár szobra



Először 1469-ben emeltek itt egy kis kápolnát. A környék ura Johann Lobkowitz von Hassenstein támogatásának köszönhetően három hajós templommá építik át és kolostorral bővítik 1481-re. Díszes márványkoporsóját a vastag falak őrzik. A Lobkowitz család a reformáció során lutheránus lett. Elűzték a kolostorból a barátokat, akik helyébe evangélikus lelkészeket hívtak, de ez a lakosságnak nem tetszett, így kénytelenek voltak visszaengedni őket. A Lobkowitz család ezen ága a továbbiakban nem támogatta a kolostort és a fehérhegyi csata után elhagyta Csehországot, viszont Popel von Lobkowitz ág igen. 
Bizonyos rövid időszakokban látogatható a restaurátorok munkája zavarása nélkül. Én nem jó időszakban értem ide.











ferences kolostor Kadaň / Kaaden


A ferences kolostor alatt folyik az Ohře/Eger folyó, amelyen egy 1971-ben épült duzzasztóval szabályozzák a vizét.


duzzasztó Kadaň / Kaaden


A parti sétányon ismét az óváros felé indultam az ódon városfalak mentén a várkastélyig.







A négyszárnyas palota szikla talapzaton ül. Egykoron a Habsburgok idején a térség adminisztratív székhelye volt. A harmincéves háborúban a várat részben megsemmisítették, de 1750-ben kaszárnyává építették újjá Mária Terézia parancsára. Ma a kastélyban található a városi könyvtár, egy internet kávézó, egy rendezvényterem, egy galéria és az öregek otthona.

a Kadaň-i várkastély







Ohře / Eger folyó partjáról nézve Kadaň / Kadden városfala

Ebédidő lévén megéheztem, de étterem helyett a Csehov utcai sarki cukrászda ellenállhatatlan finomságaival töltöttem meg a bendőmet.



Csehov utca háza a cukrászda mellett (Kadaň / Kaaden)
A barbakán felé – ahol bejöttem - hagytam el ezt a gyönyörű Szudéta kisvárost. A félóra gyakorisággal közlekedő kis motorvonattal Kadaň predmesti megállóból 15:19 órakor indultam a másik Szudéta - vidéki város Ústi nad Labem (Aussig an der Elbe) felé. 




Kadaň / Kaaden (an der Eger) múltjából:

Az itt letelepedett emberek legrégebbi régészeti bizonyítékai tizenhatezer évesek. A Krisztus előtti IV. században a kelta törzsek jöttek ide, és magukkal hozták a laténi kultúrát. A legenda azt mondja, hogy a kelták alakították ki az itteni völgyben az első Kad An nevű települést, ami „fényes tüzet” jelent. A térségben a VI. században jelentek meg először a szlávok. Nagy Károly 805-ben megpróbálta meghódítani ezt a vidéket, amely során sokáig hadakozott Canburg-nál, ami feltehetően a mai Kadaň helyén volt. A mostani település létrejötte a XI. század végére tehető. Friedrich herceg 1186-ban a jezsuitáknak adományozta ezt a kereskedőhelynek számító települést. Néhány évtizeddel később 1259-ben várfallal védett szabad királyi város lett. A minorita kolostor és a Szent Mihály templom is ekkor épült. Tűzvész pusztította el a várost 1362-ben, de IV. Károly császár sok kiváltságot adott, amitől újra virágzásnak indult a város. Erre a dicső időszakra a Császárnapon emlékeznek meg 1993 óta minden augusztus végén. A XV. század második felétől a nemes Lobkowitz család hatása jellemezte.  A ferences kolostor 1481-ben Johann Lobkowitz von Hassenstein támogatásával épül fel. A várost a reformáció már 1524-ben elérte. A kiváltságait 1547-ben elvesztette, és később sokat szenvedett a harmincéves háború idején is. Az első világháború idején osztrák – magyar hadsereg helyőrséget hoznak létre. Az újonnan alakult Csehszlovákiához csatolják Kaaden-t 1919-ben. Az Ausztriában maradás mellett demonstráltak 1919. március 4-én az itteni csehországi németek is. Az itt állomásozó cseh katonák brutálisan feloszlatták a tömeget, amely során 17-en meghaltak és 110-en megsérültek. A rendszerváltás után a temetőben jelképesen újra temették az áldozatokat egy új sírkő felállítása mellett. A müncheni egyezményt követően Kaaden-t 1938 és 1945 között a Német Birodalomhoz csatolják. A háború után a Beneš – dekrétumok alapján elkobozzák az itteni németek vagyonát és azt követően majdnem mindegyiküket brutálisan elűzik.
.









.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése