2015. október 17., szombat

Görögország: Sarti

Dombóvári nyugdíjas kollégám utazgatott gyakran a vonatomon. A beszélgetéseink során kiderült mindketten nagy utazók vagyunk. Útitervként 2005 nyarán Görögországot választottuk, de pontos helyet még nem jelöltünk meg. Fenyvesi Gyula bácsi lebeszélt a legalább 36 órai Romániát, Bulgáriát érintő vonatozásról, mert helyette az Apollon Travel gyorsabb Szerbiát, Macedoniát átszelő buszát javasolta. Még időben, márciusban befizettem apósommal együtt ötünknek az út hihetetlen alacsony díjának felét. Alig mertem, mert gyanúsan kevés volt az összeg. Végül a május végéről június elejéig átnyúló 7 éjszakai görögországi szállásért a buszköltséggel (Bp.-ről a szállásig oda-vissza) együtt fejenként CSAK 14 000 azaz tizennégyezer forintot adtunk ki. A mai napig sem tudom elképzelni, hogy mi volt ebben a haszon nekik. Amíg nem pakoltuk ki bőröndjeinket, addig izgultunk, hátha az olcsóság az apartmanunk minőségén fog meglátszani. Félelmünk teljesen alaptalan volt.


Sarti meseszép környezetével a dombok között meglapuló halászfalucskából lassan üdülőfaluvá nőtt nyaralóhely.






A tengerpartról látható a szomszédos Athos félsziget 2033 m magas csúcsa. Oda férfiak rendkívül korlátozottan csak külön procedúrás ügyintézés után ritkán, nők és nő ivarú állatok pedig egyáltalán nem tehetik be a lábukat, mert az a terület a férfi kolostorok földje. Vajon a leszálló fácántyúkkal hogyan értetik ezt meg? Lehet, hogy merészségéért a sütőbe rakva kell megfizetnie. Hajóval megközelítve lenyűgöző a kolostorok sokasága.










Aki nemcsak gyíkként napozva akarja napjait ott tölteni Sartiban, az különböző programokra fizethet be. Van félnapos hajókázás egy csodás eldugott öbölbe és ott némi fürdőzés mellett piknikezés.












A világhírű Meteorákhoz is érdemes 1 napot rászánni (ez nem az Athos félszigeten van), mert ilyen természeti és építészeti gyönyörűséget nem lehet másutt találni.






Kerékpárt bérelve 40 km-t tekertünk a tengerpart közeli úton. Veszélye annyi, hogy aki nem veszi észre az út szélén a sziklákról leomlott apró éles kövecskéket annak a kereke defektes lehet.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése