2014. december 27., szombat

Olaszország: Bassano del Grappa



December eleji olaszországi utam második városaként a szőlőpálinkájáról híres negyvenháromezer lakosú Bassano del Grappaba utaztam. Húszperces vonatozásra található Castelfrancotól az Alpok lábánál. A régi stilusában meghagyott kedves állomásépülettől csupán ötpercnyire van az óváros. 

Néhány toronnyal szakaszosan maradt meg a városfal. 


Tövében mobilhalárusok kínálták hangosan a portékáikat. 

Szűk kis utcácskáiban a város központjába a Liberta és a Garibaldi térhez értem, ahol kirakodóvásár zavarta a közlekedést és a fényképezést. 


Szerencsémre már kezdtek összepakolni és egy óra múlva már csak az adventi árusok maradtak ott. A két teret az óratornyos városháza melletti festett homlokzatú épület választja el csupán. 









A vásári nyüzsgésben balkáni zenész cigányok koldultak, de adakozni nem igyekeztek az emberek. A szomszédos Montevecchio terecskén nosztalgikus körhinta szórakoztatta a gyerekeket. 

A közeli dombon álló vár az Ezzelinok ősi sasfészke. Innen lenyűgöző kilátás nyílik a városra és az egész vidékre illetve az Alpokra. 






Az emléktárgyárusoknál a falitányérok tetszettek a leginkább.

A Brenta folyó nevezetes 1209-ben alapozott fedett fahídján a túlparti házak festői sorát csodáltam. 





A folyó mindkét oldala annyira beépült, hogy a híd bejáratai leginkább díszes kapualjakra emlékeztetnek. Sokszor megsérült, de mindig helyreállították. Néhol meghagyták rajta a háború golyóütötte sebeit.


 Északabbra a malomgátnál a Brenta habzó víze hömpölyög az Alpok felől.
  

A kétórás nézelődést követően ismét a vasútállomásra indultam, hogy Cittadella felé utazzak.
 
A peronon egy vasutas fickó miután az önjáró mobil állványon kicserélte a kiégett izzót lassú tempóban gurult a műhelye felé. Modernkori Rómeóként pózolt rajta a bakfis lányoknak tetszelegve, akik jót nevettek ezen. Romeó vagyok és Verona felé tartok Giuliettahoz. – mondta poénkodva.



A várost az i.e. II. században alapították a rómaiak Bassianus néven. Egy 2009-ben talált bronz kard, a Spada di Riccardo az i.e. XVIII. és XV. század közé datálódik, vagyis valószínűleg a rómaiak előtt már jóval régebben is lakott volt.

A kastélyát először 1150-ben említették. Vicenza 1175-ben foglalta el, de Bassano szabad város maradt, egészen a XIII.-XIV. századig.

Milánó 1368-ban vette birtokába, majd 1404-ben Velence: ők hamar felvirágoztatták a várost, hamarosan fontos ipari központ lett, főbb termékei a gyapjú, a vas, a réz és a kerámia volt.

A francia forradalom alatt itt zajlott a Bassanói csata. 1815-ben a Lombard-Velencei Királyság része lett, majd 1866-ban az Olasz Királysághoz csatolták, bár Napóleon hónapokat töltött Bassanóban.

Az eredeti neve Bassano Veneto volt. Az első világháborúban elszenvedett borzalmas csaták emlékére a Monte Grappanál nevezték át Bassano del Grappara, a sok áldozat előtt tisztelegve. Ernest Hemingway itt írta -miközben mentős volt a háborúban -, Búcsú a fegyverektől című művét. De nem csak ő tartózkodott itt ez idő tájt: Scott Fitzgerald és Dos Passos is itt szolgált.

A Szent Ferenc templomban XIV. századi freskó maradványok találhatóak. A mellette lévő városi múzeumban olyan művészek alkotásai láthatók, mint Tiepolo, Dürer, Bernini és Rembrandt.


Itt élt és alkotott Jacopo Bassano festő, és itt találták fel a Grappa nevű törkölypárlatot is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése