2015. április 30., csütörtök

Moravske Budejovice (Budwitz) Dél-Morvaország 7/7 rész

A reggeli kastélylátogatásom után Jaromerice nad Rokytnou-ból (Jaromeritz) a 8 km-re fekvő hétezer ötszáz lakosú Moravske Budejovicebe (Budwitz) vonatoztam át. Az állomás előtti tér burkolatát akkor fektették le, így egy kis kerülővel értem el a közeli belvárost. Mielőtt odaértem az útitársaimtól érdeklődtem a városka szépségei után, de ők jelentéktelennek ítélték. Az én értékrendemben végül a nagyságához mérten méltó helynek bizonyult a látnivalók tekintetében. Remélem, a fényképeim meggyőző erejűek. A kisebb települések maradtak utoljára a felújításokkal, így ott még vannak munkák a nemzeti értékek szebbé tételében. Szerencsémre a frissen ültetett díszfák még nem erősödtek meg annyira, hogy azok a lombjukkal zavarnák a fényképezést. Igyekszem is a lehető legtöbb cseh-morva műemléket lencsevégre kapni. Kétórás nézelődésemet a megcsappant élelmiszer és ital készletem feltöltésére is fordítottam. Jól is esett az aromás cseh habos üdítő a melegben.
Moravske Budejovice városfalából még néhány részlet és két saroktorony kapukkal megmaradt.  



















Magyarul nem találtam leírást róla így németből fordítottam egy keveset a múltjából. A második világháború szörnyűségeiről és az azt követő németek kitelepítéséről nem szerepel semmi pedig ez sem kikerülendő téma. A németséghez való viszony emlékeibe botlunk lépten-nyomon még annak ellenére is, hogy azokat, mint a Felvidéken a magyar emlékeket jórészt igyekeztek megsemmisíteni.
A település őse a cseh és morva kereskedelmi utak keresztezésére épült a Roky folyócska melletti magaslatra. Fontossága most már inkább a Prága és Bécs közötti forgalom irányává vált.
A város első írásos említése 1231-ből való IX. Gregor pápától, amelyben Premysl I. Ottokar özvegye (III. Béla királyunk második feleségétől származó Konstanze lánya) védelmében álltak a Budwitz körüli földek. Később Lichtenburg nemesek szereztek itt birtokokat. Majd II. Vladislav adott a városnak kiváltságokat. Miután a család kihalt a Waldstein nemesek Pirnitz ága lett az uraság. Az ő idejük alatt érte el a város az aranykorát. Ekkor telepedtek le kézművesek. Ők alapították Morvaország legjobb iskoláját. A vallásszabadság is érintette a városkát. A fehérhegyi csata veresége után Zdenek Brtnickyt az aktív részvételért életfogytiglani börtönre ítéli Waldstein uraság. A városka elszegényedik a helyi és a császári seregek küzdelme során. Az új uraság Schauenburg család lett, aki nem tartotta be a régi jogokat és robotolásra kényszerítette a lakosokat. Az 1673-as tűzvész tovább fokozza az elnéptelenedést. Maria Anna von Schauenburgnak – aki egyetlen leánya volt Leopold von Schauenburgnak - el kellett adnia a várost, mert csak fiú utód örökölhette. Így vették át 1736-ban az elszegényedett és romos Budwitzot Wallis és Carighmain bárók, akik azt hirdették, hogy őket csak a haszon kinyerése érdekli. A napóleoni háborúkban stratégiailag fontos helynek számított a franciáknak.
A robotolások ellen 1821-ben lázadás tört ki, amit a hadsereg brutálisan levert.
Szabad város 1850-től lett járási székhelyként adózási és bírósági hivatalokkal.
A második világháborúban átmenő tábor volt a menekülteknek mielőtt elfoglalta a Vörös Hadsereg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése