2015. május 23., szombat

Vindornyalak és Zalaszántó-Derékhegy

Vindornyalak apró 80 lakosú falucska a Keszthelyi-hegységben a Vindornya-patak és a Vindornya-láp mellett. Zalaszántó pincéit és a szőlőművelők által építtetett Szent Donát kápolnát fotózva érdemesnek tartottam, hogy egy kis kitérőt ide is tegyek.  Nevét a Vindornya-patak mentén épült egykori Lak-ról, azaz udvarházról kapta. Első említése 1358-ból való. A XV. századtól földjeinek legnagyobb részét a Hertelendy, majd a XVIII. század végétől a Festeticsek birtokolják. A törökök dúlásaitól 1584-ben pusztává válik. A XVII. századtól újra kezd népesedni. A lakossága 1857-ben 486 fővel volt a legnagyobb.
A kistelepülés legnagyobb kincse a provinciális, magyar jellegű késő – barokk stílusjegyeket viselő Hertelendy kúria, ami 1780 körül épült a Vindornya-patak menti dombra. Az önkormányzat 1992 – 2002 között felújította. Jelenleg közösségi ház, amelyben vendégszobák és bormúzeum is van. A templom is ebből az időből való.











Magyarország számos falvát övezi tájjelegű pincékkel épült domboldal, amelyeket már egyre kevésbé használják a régi funkciójuknak. A szőlőművelésre családi formában már kevesek vállalkoznak, ezért a szőlőtőkéket kivágták és helyettük inkább a kevés gondozást igénylő diófákat ültetik, amelyek hűs árnyékot nyújtanak a pihenésre jövő tulajdonosaiknak. A derékhegyi romos pincékben is romantikát láttam, így azokat sem hagytam ki a megörökítésből a zalaszántói sétám során az enyhe téli napon. A lombok még ilyenkor nem takarják zavaróan az épületeket. A löszbe vájt földutak oldalait gyakran göcsörtös akácfagyökerek fogják vissza a leomlástól.












Szent Donát kápolna








Zalaszántó ófalu

















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése