2015. augusztus 1., szombat

Bózsvai nyaralás 13. rész: Károlyfalva / Karlsdorf


Szombati nézelődésünket Sátoraljaújhely után a 320 lakosú sváb Károlyfalván (Karlsdorf) folytattuk. A falu főutcáján végiggurulva nézelődtünk, majd visszafordultunk a faluház felé. 




Mellette a horgásztavak irányába földúton értünk egy étterem elé. 

Leparkolva meredek ösvényeken sétáltunk a Megyer-hegyi tengerszemhez, ami 324 méter magasan található. Korlátok teszik biztonságossá a helyet azoknak, akik felülről – a hajdani bánya pereméről – is szeretnének bepillantani a vízzel kitöltött katlanba. Mélysége egyes helyeken a 6,5 métert is elérheti. A tavat körbevevő sziklafalak néhol 35 méterre magasodnak a víztükör fölé.
Régen az emberek itt bányászták ki a gabonaőrlők és az érczúzók malomköveit. Az egykori bánya fejtési gödrében mára jelentős mennyiségű csapadékvíz gyűlt fel. Így keletkezett a napjainkban is megtalálható állandó vizű tó. A malomköveket a XV. századtól bányászták a környéken. A bányászmunkások kisebb fülkéket vájtak maguknak a bánya falába, és itt is laktak. A malomkövek fejtését és kidolgozását több évszázadon át szinte ugyanolyan technikával, szerszámokkal és kézi munkával végezték. A bányát 1907-ben zárták be a termelés folyamatos csökkenése miatt. Az egykori bányaudvaron jelenleg is megfigyelhető néhány félig kész malomkő, valamint a kőfaragó tevékenység melléktermékei.

Károlyfalva 









Sárospatak a távolban a tengerszem közeléből

Károlyfalváról:
A terület a Rákóczi-birtokokhoz tartozott, s a szabadságharcot követően a királyra szállt. Trautsohn Leopoldus Donatus német herceg vette meg a 28 településből álló birtokrészt. A herceg fia látva a nagy néptelenséget és a munkáskéz hiányát, németországi birtokairól, a Fekete-erdő vidékéről svábokat telepített a területre.
A Károlyfalvát (Karlsdorf) alapító 16 család az 1750-es években a hegyek alatt kiirtva az erdőt, házakat építettek maguknak. Az állami adóktól 6 évig, a földesúri szolgáltatás alól 3 évig kaptak mentességet, s a kiirtott területeken hozzákezdtek a földműveléshez.
A családok 15 hold földet és kaszálót kaptak. Közös sütőkemencét és egy kocsmát 1752-ben építettek, templomot pedig 1777-ben. Nagyon nehezen éltek először, többen visszaszöktek Németországba, de később 1785-ben újabb családok is érkeztek Németországból.
A Trautsohn-családnak 1776-ban magvaszakadván ugyanis az uradalom ismét a kincstárra szállt, s annak kezén maradt 1806-ig. Ekkor szerezte meg a birtokot herceg Bretzenheim Ferdinánd, aki Lindau melletti birtokáról költözött ide.
Miután földjüket megválthatták földesuruktól, elkezdődött a község független élete.
Iskolát 1863-ban építtettek, 1877-ben pedig a fatemplom helyett kőtemplomot. A filoxéra 1890-ben kipusztította a szőlőket, a sáskasereg a veteményeket. Tűzvész 1891-ben és 1894-ben pusztított. Országos adományokból és biztosításból újjáépült szinte az egész falu. Harangot 1898-ban vásároltak a templomba. A szép gyarapodás a szorgalom mellett a belterjes gazdálkodásnak, s a két város (Sárospatak, Sátoraljaújhely) közelségének is volt köszönhető, ahol termelvényeiket mindig jól értékesíthették.
Az 1900-as évek elején többen kivándoroltak az országos hullámmal Amerikába az anyagi gyarapodás reményével. A világháborúk a faluból is megszedték áldozataikat: az elsőben 13, a másodikban 18 fő esett áldozatul. A falun 1944 decemberében vonult át a front. Jó szolgálatot tett a pincesor, amikor az emberek itt találtak rejtekhelyet. Januárban viszont a térségből - köztük Károlyfalváról is - elhurcoltak civileket, nőket és tizenéves fiatalokat sváb származásuk vagy annak indoka alapján több évi kényszermunkára a Szovjetunióba. Erről a szerencsi vasútállomás előtt emlékművet állítottak.
A Károlyfalván lévő három pincesor, mintegy 130 pincét foglal magában. A pincesorok a falu észak-nyugati felén találhatók.

Mostanság sok régi pincét felújítanak, megerősítenek, alkalmasabbá tesznek a komfortosabb vendégfogadásra. A régi szokásoknak megfelelően ma is gyakori a zsivaj a pincék között. A szalonnasütés, bográcsfőzés, nótázás szinte mindennapos esemény. A jó hangulatú szórakozásnak a szervezett keretek között lezajló augusztusi Nyitott Pincenap is teret enged.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése