2015. július 29., szerda

Bózsvai nyaralás 12. rész: Sátoraljaújhely


Egykor kisvasúttal is el lehetett jutni Bózsváról Zemplén vármegye székhelyére a 19 km-re fekvő 15 ezer lakosú Sátoraljaújhelyre. Az egykori vasúti töltésen most kerékpárút van.
A városhoz csatolt Széphalomnál parkoltunk le először. Itt a parkos környezetben áll Kazinczy Ferencnek a magyar nyelv és az irodalmi ízlés nagyhatású újítójának a mauzóleuma.





Sátoraljaújhely nevét hallva először egykori dohánygyára és szigorú börtöne jut eszembe. Mára csak az utóbbi maradt. A belvárosi polgárházak az útszéli fáktól erősen takartak. Közülük az egyik impozáns épület a fegyház, ahol a legkeményebb bűnözőket tartják. Alagsorában börtönmúzeumot rendeztek be. A tárlat bemutatja a büntetés-végrehajtás átfogó történeti és szakmai fejlődését, a magyar büntetési rendszereket, a büntetésüket töltők helyzetét. A látogatók megismerhetik a megtorló, testcsonkító- és halálbüntetéseket, a szabadságvesztés büntetés kialakulását és átalakulását. A tárlat bemutatja a jelenlegi rendszert, a fogvatartottak életét, oktatását, munkáltatását, és művészetét is. A fogvatartottak által készített kerámia és festészeti alkotások is megtekinthetőek és megvásárolhatóak, amit képzés, vagy szakkör keretében készítenek. A környékbeli iskoláknak a múzeum szakemberei rendszeresen tartanak bűnmegelőzési vagy büntetés-végrehajtási témájú előadást.




A börtönmúzeumból kilépve a belváros sétaövezetéhez jutottunk. A városháza egyemeletes kastélyjellegű barokk épület. A kapuzata fölötti kis kiugró erkélyén mondta Kossuth Lajos első szónoklatát 1831-ben. A főhomlokzat közepén nyíló három magasított ablak mögött található a hajdani megyegyűlés díszes terme, fából készült festett karzatával. Az északi épületszárny emeletén alakították ki Zemplén vármegye levéltárát, az 1776-ban készült barokk szekrénysora ma is használatban van. A levéltárban dolgozott éveken át Kazinczy Ferenc.
művelődési központ

városháza


A Széchenyi téren a városháza közelében áll a későbarokk római katolikus templom. Szent István tiszteletére szentelték fel 1860-ban. Helyén már a középkorban is templom állt.





Az elmúlt években feltárt sátoraljaújhelyi várhoz köthető régészeti tárlat, illetve más a város és környéke múltjából, tárgyi emlékeiből áll kiállítás a Kazinczy Ferenc Múzeumban. Az intézmény nevét adó író életéről is betekintéssel lehetünk. A természettudományi gyűjteményt növényi és több tízezer ízeltlábú, tengeri állatok, csontok, madarak, emlősök alkotják.






Sátoraljaújhelyen úgy, mint a környékén élnek görögkatolikusok. Városi templomukat Szent Miklós püspökről nevezték el. Látogatásunk előtt pár nappal végeztek a torony felújításával. Nagy szükség volt rá, mert a sisak csúcsán megbicsaklott a kereszt és erős szélben ingott és nyikorgott. Köteleken lógva végezték munkájukat a mesterek.
Amikor megbontották a tornyot, először azt keresték, hagytak-e az elődök valami emléket vagy üzenetet az utókorra. Sajnos szuvas deszkákon kívül nem találtak semmit. Az idei felújítás során azonban az egyházközség gondoskodott emlékről. Ha 150 év múlva újra szükségessé válik a torony felújítása, akkor a toronygömbben elhelyezett üzenetből megtudhatják, kik voltak, hogyan éltek a mostani emberek.




Sátoraljaújhelyről:
Nevét a közeli Sátor-hegyről kapta, eredetileg Sátorhalmának hívták.
Az első feljegyzések szerint 904-ben vette hatalmába a környéket Alaptolma, Ketel vezér fia, s a gróf Cseszneky család őse, majd az Aba nemzetség birtokába került. 1110-ben Könyves Kálmán az Apuliából ideköltözött Casertai Rátold grófnak adományozta a területet.
Sátorhalma a tatárjáráskor elpusztult. A túlélők – mivel ezt a lakóhelyet a Bodrog és Ronyva gyakori áradásai is állandóan veszélyeztették – nem építették újjá. Az új település („nova –villa”) helyéül a Ronyva patak jobb partját választották, a Sátorhegy tövénél. Ennek az első írásos említése IV. Béla 1256-ban készült okiratában történik. A pálos rend ekkor telepedett le az akkor még különálló településnek számító Barátszeren, a város legrégebbi részén.
Újhely 1261-ben kapott városi rangot V. István ifjabb királytól.
I. Lajos király 1351-ben a legyőzött litván fejedelem fiának, Koriatovics Tódor hercegnek adományozta, aki rutén telepesekkel népesítette be. A XIII – XIV. század folyamán végig királyi, illetve királynői birtok volt. Luxemburgi Zsigmond 1429-ben Pálóczy György esztergomi érseket és fivéreit tette meg a vidék urává.
A Pálóczy és a Perényi család hosszú időn át versengett, sőt hadat is vezetett egymás ellen Újhely váráért és birtokáért. A Perényieknek 1533-ra sikerült a birtokokat irányításuk alá vonni, akik protestánsok lévén, a katolikus intézmények helyett protestáns iskolát alapítottak Patakon és Újhelyen is. Az újhelyi vár jelentősége a sárospataki várkastély árnyékában egyre inkább csökkent. 1558-ban a várat Telekessy Imre császári hadvezér leromboltatta.
A várost 1566-ban a törökök kirabolták és felgyújtották.
Kamarai birtok 1567 és 1573 között, 1573-tól a Dobó családé. Bocskai István hajdúi szállták meg 1605 és 1607 között, majd 1608-ban Lorántffy Mihály lányai örökölték.
A Rákócziak 1616-tól birtokolták házasság révén. Lorántffy Zsuzsanna 1660-ban bekövetkezett halála után menye, Báthory Zsófia és unokája, I. Rákóczi Ferenc örökölte. Az Újhelyi Oremus szőlő présházában 1640-ben Sepsi Laczkó Máté páter készítette az első aszúbort.
Tokaji Ferenc felkelése 1697-ben egy újhelyi országos vásáron pattant ki, amely egész Hegyalját forrongásba hozta és előfutára lett a Rákóczi vezette szabadságharcnak. II. Rákóczi Ferenc Újhely fejlesztésére rendszeresen adományokat adott, testőrei számára külön utcasort építtetett. A szatmári béke után az elkobzott Rákóczi-birtok részeként Trauthson, osztrák herceg birtokába, majd kamarai kezelésbe került. Bretzenheim hercegé lett 1806-ban.
Kereskedelme a XVIII. században megtelepedett görög és zsidó kereskedők irányítása alatt fejlődött és túlnőtt a város határain. A század közepén Zemplén vármegye végleges székhelyéül jelölték ki.
A lakosságot 1739-ben pestis, 1831-ben kolera, 1834-ben földrengés, 1845-ben árvíz pusztította. A szabadságharc alatt 1849 januárjában fegyvergyár működött Újhelyen. A bukás után a város lakossága ellenzéki magatartást tanúsított.
A Magyar Északkeleti Vasút 1871-ben megnyitotta Szerencs–Sátoraljaújhely vonalát. A vasútépítés idején a városban nagy izgalmakat keltett a pályaudvar elhelyezése, mert az építtető vasúttársaság és az állam az indóház helyét máshová javasolta, mint ahová az újhelyiek óhajtották. Sátoraljaújhelytől Ungvárig a vasút 1872-ben készült el.
Az infrastruktúra fejlesztése gyors ütemű volt: a városi villamos erőmű 1896-ban létesült, a vízvezeték és csatornahálózat kiépítése 1906-ban kezdődött.
Az első közkórház 1833-ban nyílt meg, majd 1890-ben a város vezetése új kórház építéséről döntött, amelyet 1905-ben adtak át.
A kiegyezést követően pezsgő kulturális élet jellemezte a települést. A „Zemplén megyei Híradó” 1862-től, a „Zemplén” című hírlap 1870 és 1944 között jelent meg. Színház épült (1883), megalakult a Kazinczy-kör (1902), sportegyletek szerveződtek (1890), tornacsarnok, fürdő nyílt (1900).
Sátoraljaújhely a XVIII-XIX. században mezőváros volt, 1871-ben pedig, amikor a mezővárosi rang az egész országban megszűnt, nagyközséggé alakult. A település rendezett tanácsú várossá alakult 1899-ben, vállalva a nagyobb önállósággal járó többletterheket.
A Sátoraljaújhelyi Törvényszéki Palota és Fogház 1905-ben készült el.
A cseh haderő 1919. április 30-án elfoglalta a várost. Június 6-án ki lettek űzve, de augusztus 13-án ismét bevonultak a csehek és egészen 1920 tavaszáig megszállva tartották a környéket.
Az új határ kettévágta a települést.
Az első világháborút lezáró trianoni békeszerződés következtében Újhely határvárossá lett. A város közel 2000 hektár területtel, egy iparteleppel, és egy vasútállomással lett szegényebb (az elcsatolt városrész az Újhely (Slovenské Nové Mesto) nevet kapta Csehszlovákiában).
A település a csonka Zemplén vármegye székhelye maradt, de elveszítette vasúti gócpont szerepét, kereskedelmi forgalma csökkent, gazdasági élete visszaesett. Lakossága a Szepes vármegyéből elmenekült magyar köztisztviselőkkel, hivatalnokokkal és azok családtagjaival gyarapodott.
A két világháború között a város fejlesztésére – bár történtek beruházások – a kormányzat összességében kevés erőt fordított. Az irredenta és revizionista mozgalom a város feletti hegyen Magyar Kálvária emlékművet állíttatott (1946-ban lerombolták, a rendszerváltást követően újjáépítették).
Károlyi gróf kezdeményezésére 1924-ben megépült a város főútvonalán áthaladó kisvasút, amellyel a hegyközi Pálházától egészen Nyíregyházáig el lehetett jutni. A városon áthaladó szakaszt az 1980-as évek elején felszámolták.
A város börtönében fogva tartott politikai foglyok 1944. március 22-én kitörtek. A német katonai segítséggel levert Sátoraljaújhelyi börtönlázadásnak 60 halálos áldozata volt.
A város több mint 4000 zsidó lakosát 1944 nyarán deportálták.
A negyedik és a második ukrán front egységei heves harcokat követően 1944. december 3-án űzték ki a német egységeket.
Sátoraljaújhely megyeszékhelyi rangját Zemplén vármegye megszűnésével, az 1950-es megyerendezéskor vesztette el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése