2017. január 13., péntek

Pilzen (Pilsen, Plzeň) és környéke


A csehek a legtöbb sört ivó nemzetek egyike. A kriglisek szenthelyének számít a híres Pilsen/Pilzen, amit most Plzeňnek hívnak.  A három mássalhangzó egymás mellett a magyarnak kimondhatatlan kiejtési kínokat jelent. Még beszélhetnék Brünn/Brno példájáról is. A háború után a németek durva kizavarását követően a földrajzi nevek is változtatásra kerültek, mert csak cseh formában használhatóak. Elhatároztam, hogy 2013-ban e nyugat – csehországi nagyvárost és térségét is beutazom néhány üveg habos ital kíséretében. A Metropol EN vonaton német és magyar társaságban jó hangulatban beszélgettem, így csupán 2 óra szunyókálásra maradt időm. A nyári forgalom már érződött, mert hátizsákos egyetemista korú fiatalok is szép számmal utaztak. A prágai pontos érkezés lehetővé tette a 4:20 –as csatlakozás elérését Rokycany (Rokitzan) felé. Nem rokizni akartam e 14 ezer lakosú járási székhelyen, hanem csupán az állomás közeli központjának szépségét megnézni 7:03 óráig. Magyarul nem, de németül is csak szűkszavú leírást találtam róla. Rokycany (Rokitzan) 1110-ben jön létre, mint falu, amelyet a prágai püspökség birtokol. Már 1406-ban városi rangra emelik. Felvirágzását a Prága – Pilzen közötti „Aranyút” melletti fekvése hozza. A huszita lázadás bukása után először a helyi nemesek, majd a cseh király (Luxemburgi Zsigmond, aki egyben magyar, német király továbbá német – római császár is) birtokolja. Szabad királyi városi rangját 1584-ben kapja meg, amit a harmincéves háborúban veszíti el.  Az 1784-es tűzvész az egész várost elpusztította, de gyorsan teljesen újjáépítették.  A XIX. század második felétől acélgyár és más egyéb üzem létesül.

Rokycany (Rokitzan)

Rokycany (Rokitzan)


Rokycany (Rokitzan)

Rokycany (Rokitzan)



Rokycany (Rokitzan)

Rokycany (Rokitzan) után 7:27 és 10:06 között a nagy forgalmú, kecses házakban gazdag Pilzen esett úti célként. Két szép vasútállomással is rendelkezik. Először a Plzeň-Jižní předměstí esett utamba, majd a főpályaudvar. A klasszikus épületétől aluljárók rendszerén keresztül kell átjutni a centrum felé vezető útig.

Plzeň-Jižní předměstí

Pilzen főpályaudvar

A pazar palotaegyüttessel övezett négyszögletű terén az 1295-ben épült 102 méter magas gótikus kőtemplom csúcsosodik. Ez Csehország legmagasabb épületének számított 1981-ig. A templom eredetileg kéttornyú volt, de a déli tornyának felső részét az 1524. évi tűzvészt követően eltávolították, pontosabban nem építették vissza, hanem csupán tetővel borították.




Pilsen/Pilzen most Plzeň


Pilsen/Pilzen Plzeň

Pilsen/Pilzen Plzeň

Pilsen/Pilzen Plzeň

Pilsen/Pilzen, Plzeň

Pilsen/Pilzen, Plzeň



a sörgyár kapuja Pilzen

Pilsen/Pilzen, Plzeň

Pilsen/Pilzen, Plzeň

Pilsen/Pilzen, Plzeň



Városfalat már csak nyomokban találni, de az egykori vizesárok helyén húzódó parkból sejthető a további nyomvonala. Egy illatos hársfa alatt a kacsák úszkálását nézve reggeliként falatoztam szendvicsemet és sörömből jókora kortyokkal öblítettem azt le. Pilzen 169 ezer lakosával a negyedik legnagyobb cseh város. Itt található a Škoda központja, ezért hatalmas gyárak foglalják el jó részét.

Mies/Stříbro már 1131-től ismert. A most 7600 lakosú városka az ezüstbányászatáról volt ismert a középkorban. Régi negyedébe egy 1555-ben épült őrtorony alatt, majd egy kőhídon keresztül lehet bejutni. Sok kopott háza van, de a főtere lenyűgözően szép, amit a városháza kőcsipkés freskós épülete teszi egyedivé. Két órám során 10:30 – 12:30 között még futotta arra is idő, hogy a dombra épült város tövében a zubogó patakhoz lesétáljak. A túlparton egykori bányavasút vonatával gyerekeket szórakoztattak. Az 1938-ban épült bunkerét újrafestették.

Mies/Stříbro



Mies/Stříbro

Mies/Stříbro


Mies/Stříbro

Mies/Stříbro

Mies/Stříbro

Mies/Stříbro

Mies/Stříbro

huszita torony Mies/Stříbro

Mies/Stříbro

Mies/Stříbro


A közeli Plan/Planá alig 5,5 ezres városka, ami szintén megtekintésre érdemes házakat rejt. Először 1251-ből van írásos említése a településnek, amikor a waldsasseni kolostor védnökségi joga alá kerül. Központjában található a kastélya is, de az nem volt 2013-ban látogatható, mert annak lepukkadt állapota restaurálásra várt. A határőrség kaszárnyaként használta 1948-1991 között. Eredetileg itt egy 1395-ben épült vár állott, amit 1550-ben kezdődően a Schlick grófok reneszánsz stílusban átépíttetnek. Nekik köszönhető a város felvirágzása, mert az bánya- és pénzverési jogot kap. Több járvány is sújtja, ami kihat Plan további fejlődésére. A XVI. század végén csaknem az egész lakossága meghalt. Bajorországból népesítik be újra. A harmincéves háború csapatai ismét pusztulást hoznak, fosztogatnak, gyilkolnak. Ötven évvel később kezd újra fellendülni a város a bányászat, kézművesség és a kereskedelem által. A XIX. és a XX. század fordulóján Plan a fa- és szénkereskedelem központja lett. Az amerikai csapatok 1945. május 6-án elfoglalják, de novemberre átengedik a Vörös Hadseregnek. Csehszlovákia német többségű városaként a 2. világháborút követően a kegyetlen kitelepítésektől nem mentesül. A szovjet megszállást követően a szovjet atombombaprojekt miatt kezdik meg az urán bányászatát. Planá (Plan) utcáit 12:53 – 14:09 között volt időm járni.

Plan/Planá

Plan/Planá

Plan/Planá

Plan/Planá

Plan/Planá

A közeli kétszer népesebb ezeréves Tachau/Tachov megmaradt 2 várostornya és a háttérben álló 1329-ben épült késő gótikus temploma remek látványt nyújt. A második világháborúban hadiipara miatt ötszázan vesztik életüket a bombázások és a harcok során. Egy óra alatt kényelmesen 14:27 – 15:30 bejárható a kicsi történelmi városmagja.

Tachau/Tachov

Tachau/Tachov

Tachau/Tachov

Tachau/Tachov

Tachau/Tachov

Tachau/Tachov

Tachau/Tachov

Innen több, mint kétórás vonatozás után érhető el a hasonló méretű Taus/Domažlice városka. Hosszú főterére egy városkapu alatt lehet bejutni. A középkori házainak árkádja alatt itt is, mint eddig mindenhol vietnámi boltok is találhatóak. Az sem éppen szívderítő, hogy az egykori német többségű településeken betelepített csehek élnek, illetve az, hogy most őket sokgyerekes cigány családok váltják. A magyarországi, a felvidéki és az Európa délkeleti részén élő cigányság többségéhez képest sokkal tisztábbak, békésebbek, de ők akkor is egy más kultúrát képviselnek. A csehek gyerekvállalási hajlandósága nem jobb a magyarokénál, mert az szintén drasztikusan alacsony.

Taus/Domažlice

Taus/Domažlice

Taus/Domažlice

Taus/Domažlice

Taus/Domažlice

Taus/Domažlice

Taus/Domažlice

Taus/Domažlice


Taus/Domažlice

a Bz motorvonatok utódja, ami kényelmes, praktikus (Taus/Domažlice)


Az utazásaim során 2013-ban még arra törekedtem, hogy egy nap alatt minél több várost nézzek meg. A fényképezőgépemhez nem volt akkor még pótakkumulátorom és a feltöltési lehetőségeim is korlátozottak voltak, így sokkal kevesebb fotót készítettem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése