2018. március 14., szerda

Ozora és a várkastély

A Sió csatorna partján, Tolna megye északnyugati határán a lankák között megbújva található (elmondások szerint) a jelentős cigány lakossággal és magyar kisebbséggel rendelkező 1600 lakosú Ozora. Egykoron 2300 – 2400 ember is élt itt, de sokan elköltöztek, mert a nagyobb városoktól távol reménytelennek érzik az itteni életet a munkahelyek hiányában. A lomizással foglalkozók a jobb módúak közé tartoznak, mert Ausztriából, vagy Németországból egy furgonnal behozott kinti kacatból akár félmilliót is ki tudnak árulni. Ezután meg miként adóznak azt mindenki sejti.
A település középkori várkastélyáról nevezetes, ami már messziről feltűnik a templommal együtt.
A bástyák tövében parkoltam le.


A Habsburgok oldalára állt Török Bálint megostromolta és kifosztotta a várkastély, amely során 1537-ben a templom elpusztult. Helyébe építtették 1728-ban a mostani Szent István király plébániatemplomot. Részben fallal kerítve, kisebb magaslaton áll, amelyhez lépcsősoron jutottam fel. Ajtaja nyitva volt és ezért a ritka alkalmat kihasználva a nézelődést itt kezdtem meg Ozorán. A világháború során a megszálló szovjet katonák tüzet raktak benne, aminek nyomait az egyik padon hagyott sérülés őrzi. A múlt század hatvanas éveiben a tetőzetének felújítása során került rá - a szépnek nem mondható - betonfödém.



Szemben áll vele a romos külsejű Barna (Braun) – ház, amely alapos felújításra szorulna.

Az iskola oldalában is találni székelykaput.


A térré kiszélesedő Kossuth utca sarkán áll az egykori hercegi Nagyvendéglő, amelynek falai között két jeles magyar költő is megfordult. Petőfi Sándor 1841. július 31-én érkezett a faluba, és mint vándorszínész itt, ebben az épületben lépett fel először a színpadra. Illyés Gyula több szállal is kötődött Ozorához, s alkotóéveinek jelentős színhelye volt ez az épület. A felújításnak köszönhetően ma turisztikai információs és fogadóközpont, emlékterem, valamint kamaraelőadások számára alkalmas színház- és rendezvényterem működik.


A templom előtt álló buszmegálló különösen szép a székely faragástól.


Ozora ékessége a központjában álló XV. századi várkastély. Ozorai Pipo, Zsigmond király kegyeltje 1416-ban kezdi el építeni. A 2015-ben teljesen befejezett felújításával a reneszánsz világot teremtették újra.  A turisták idecsalogatásával az egész évi nyitva tartással jelentős forgalmat és bevételt, illetve 16 főnek munkahelyet ad. A várkastély négy körbástyás külső udvarára fahídon jutottam fel.


A főkapun átmenve a négyszögletes várudvarba értem. Régebben a templom felőli oldalon egy másik szűkebbet használtak. Ezt később az Esterházyak alakították ki, amikor ők magtárnak használták az épületet és így a lovasszekerek is már befértek.



A belépőjegy vételét követően a reneszánsz hangulatot tükröző udvaron, az alsó szinten és a pincében nézelődtem. A lodzsás udvar boltíveit visszaállíthatták volna korhűen kőből és téglából nem pedig fagerendákból. A kúton és két oszlopon bronzszobor díszeleg.






Az alsó szinten a várkastély történeti ismertetője, a falu és a környék településeinek leletanyagai láthatók a vitrinekben.







A pincében a hosszú asztal mögött a terem végében egy hatalmas jegesmedve áll, amely pont olyan, mint amilyet az utolsó tulajdonos Esterházy-család egyik tagja lőtt le Kanadában.




A konyha lent és az emeleti termek kizárólag az óránként induló tárlatvezetéssel látogathatók, ami kb. 40 percet jelent.




A lépcsőkön felmenve a kávézó mellett az előadóteremként működő szoborcsarnokon átmenve érünk a múzeum felső szintjére.



Az úrnő hálószobájában a ruhás láda mögött rövid, vörös baldachinos ágy. Nem gyerekméretű, hanem a középkori emberek átlagos magassága 155-160 cm volt, ráadásul félig ülve aludtak, így az ágyak mérete is jóval kisebb volt a maiaknál. Úgy tartották, hogy vizszintesen csak a halottak fekszenek.


Korhű ruhákba öltöztetett női bábuk ülnek az ablaknál és a kandalló mellett. Akkoriban csak a nők és gyerekek kiváltsága volt a fűtött szoba.


A ritka alkalmakkor használt fürdődézsa mögött nyílik a pottyantó.


A páncélterem közepén a preparált lóra a XV. századnak megfelelő lovaspáncélt ültettek, a falakon pedig címerpajzsok és további páncélok láthatók. Az egyetlen magyar alapítású lovagrend, a Sárkányos lovagrend, a lovagi kultúra, valamint Luxemburgi Zsigmond uralkodásának, Ozorai Pipó és a magyar-olasz kapcsolatok bemutatóhelye.





A felszentelt várkápolnában csak némi freskótöredék maradt meg az ablak körüli vakolaton.


Zsigmond király tiszteletére az uralkodói fogadószoba valaha 1423-ban így nézhetett ki, amikor a híres törökverő lovagja Pipo fogadta Ozorán.







A reneszánsz szalon viseltes bútorain az eredeti szövet már néhol szakadozott.






A várkastélyból távozva megtudtam, hogy vendégszobákat is kialakítottak benne, így a messzebbről jövőknek a környék megismeréséhez jó kiindulópont lehet.
Mielőtt az autómba ültem volna, tettem egy sétát a bástyák körül. Sajnálom, hogy a korhűség jegyében nem alakítottak ki lőréseket benne.




A Sió első szabályozása a rómaiak nevéhez fűződik. A honfoglalást megelőzően avarok lakták. A falu a szlávoktól kapta nevének első formáját - „Uzra”. Első írásos említése 1009-ből származik, a pécsi püspöki alapítólevélből, majd 1315-ben „Azara”-ként írják. Ozorát, az egykori jobbágyfalut a Döröcske nemzetségből származó Ozorai nemesi família birtokolta, akik a XIV. század végére férfiágon kihaltak. A birtokot Luxemburgi Zsigmond király engedélyével Ozorai András leánya, Borbála örökölte meg, aki 1399-ben nőül ment a firenzei kereskedőcsaládból származó Philippo Scolarihoz, aki kezdetben kereskedőként került Magyarországra, majd Zsigmond király szolgálatába állt. A kiváló katonát a király 1404-ben kinevezte temesi ispánná, így rá hárult, a gyakran betörő törökkel szemben a déli határvonal védelme. Tizennyolc győztes hadjáratot vezetett, és ő felügyelte az arany- és sóbányákat is. Ozorán erősség építésére 1416-ban kapott engedélyt. A lovag, akit a magyarok Ozorai Pipóként emlegettek, szülővárosából hívott építészeket, kőfaragó mestereket és főúri pompával rendelkező várkastélyt építtetett. A szabályos négyzet alaprajzú épület sarkain egy-egy torony állt. A domb alján egy szintén négyzet alaprajzú külső fal is keretezte, ennek a lábainál lévő várárokba pedig bevezették a Sió vizét is. Így egy hadászatilag sem jelentéktelen erősséghez jutott Pipo, ami azonban a korának zord magyar váraitól merőben eltért lakályosságával is. Pipo 1418-ban ferences kolostort is alapít a helységben, amivel tovább növeli a hamarosan mezővárossá váló település rangját. A vár már 1423-ban biztos, hogy kész, mert ekkor fogadja itt Zsigmond királyt. Pipo 1426-os halála után az özvegy hamarosan a Héderváriaknak engedi át vár tulajdonjogát, akik több mint száz évig lesznek urai. Első jelentős ostromát 1491-ben kénytelen elviselni, ekkor Habsburg Miksa foglalja el egy rövid időre a Mátyás halála utáni anarchikus időben. A Hédervári család kihalása után az agresszív birtokszerzéseiről is elhíresült Enyingi Török Bálint veszi be a várat 1537-ben, de eközben a szomszédos templom elpusztul. A török 1545-ben foglalja el, akiknek hosszú uralmát csak 1599-ben szakította félbe egy rövid periódus. Amikor Bádeni Lajos csapatai 1686-ban felszabadítják Ozorát, a középkori és reneszánsz pompájából már nem sok látható. Ekkor kezdődik a vár új korszaka az Esterházyak uralma alatt. Ők a leomlott nyugati oldalát részben kijavítatták, hogy öles falai között egy uradalmi gabonamagtárat alakítsanak ki.


Az 1848-as magyar honvédség itt aratta első komoly győzelmét (Ozorai ütközet) Roth és Filipovics csapatai felett. 1848. október 7-én Karl Roth vezérőrnagy 9000 főnyi horvát hadosztálya Görgey Artúr és Perczel Mór seregtestei, valamint Csapó Vilmos nemzetőr őrnagy népfelkelő és nemzetőr-csapatai előtt letette a fegyvert.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése