2015. szeptember 2., szerda

Szentlászló = Senglasl


Augusztus közepén Pécs felé robogtam Zselic erdős dombjain át, amikor a 67-es főút mentén a 780 lakosú Szentlászlón egy csodálatos sváb házra lettem figyelmes. Egy órácskára volt időm megállni, mert a baranyai székhelyre az ígért érkezésemig ennyire tellett. A gyógyszertárnál egy úr a falu bemutatásában azzal segített, hogy a legilletékesebb személyt a falu „kultúrfelelősét” odaküldte hozzám. Érkezéséig pár házat lencsevégre kaptam.







A hölgy a templom mögötti csodálatos külsejű Csuhémúzeumot mutatta be először. Népművészeti alkotóházként is működik, ahol foglalkozás körében néha fiatalok, érdeklődők sodorják a csuhét dísztárgyakká és játékokká. A csuhézás hagyományát a felvidéki Naszvadról 1947-ben kényszerrel idetelepített magyarok hozták magukkal. A több mint 300 darabos csuhé gyűjteményben a helyi alkotások mellett más hazai, felvidéki, erdélyi, kárpátaljai és vajdasági alkotások is találhatók. Évente nagyobb rendezvényként a Kukoricás nap kapcsolódik a gyűjteményhez, amelyet minden év október második hétvégéjének szombatján szerveznek meg. Ezen a kukoricával és annak élelmiszeripari, gasztronómiai, valamint kézműves felhasználásával ismerkedhetnek meg a résztvevők előadások, kiállítások, ételkóstolók, kézműves bemutatók, játszóházak, népi sportjátékok és kulturális műsorok keretében.
Csuhémúzeum




a falu címere csuhéból





Innen ahhoz a főút melletti tájházhoz mentünk, ami először keltette fel a figyelmemet. Ez egy korhűen felújított épület, amiért a Németországban élő tulajdonosnak jár a köszönet. Visszavásárolta ősei ingatlanát, amelyet teljesen felújíttatott, megtartva a régi sváb építészeti stílusjegyeket. Négy helyiséget átadott az önkormányzatnak a helyi népviseletek, használati tárgyak gyűjteményének. A kiállítás bepillantást ad a telepes német, az elűzött felvidéki és a Horvátországból menekült lakosság, egyszóval a szentlászlóiak életébe. Idegenvezetőmtől itt elbúcsúztam.








A templomkapu zárva volt, így a gondnokhoz kellett bekopognom, aki beinvitált addig, amíg a haszonállatait megetette. Két bokafogó puli kíséretében jutottam az udvarába. A pajtája sajnos leégett, de még romosan is jól kivehető rajta a sváb építészet. Állítólag a falu legrégebbi háza az övé, így az eredeti ablakokhoz hasonlóakra kellene majd kicserélni a mostanit, amit évtizedekkel ezelőtt a modernizáció jegyében raktak be.
pajta 

Házába belépve a kemencét és a maga festette csángó és sváb mintájú csodálatos bútorait mutatta meg.






A barátságos társalgás után a felújított, hófehér katolikus templom felé indultunk. Ez egy korábbi fatemplom helyén áll, amit 1821-ben szenteltek fel Szent László tiszteletére. Állaga az 1980-as évektől sokat romlott. A tető beázott, a torony, amely nem volt összekötve az épülettel elvált a templomhajótól, 43 centiméternyit dőlt keleti irányba. A 9,5 cm-es süllyedése miatt pedig bemozdult a karzat, amit alá kellett dúcolni, veszélybe került az ott lévő Angster-orgona is, megrepedeztek a falak, a deformáció miatt megfeszült a tetőzet lécezése, a torony életveszélyessé vált. Vasbeton cölöpökkel állították meg a torony további dőlését. Visszahúzatni már nem lehetett a templomhajóhoz.





Nyolcvan, többségében német vezetéknevű I. és II. világháborús hősnek állítottak kőkereszteket a templom előtti téren. A malenkij robotra elhurcoltak is megérdemelnének egy emlékoszlopot.


A falu nagy tragédiájának 50. évfordulóján a ki- és betelepítések megemlékezésén avatták fel a temető előtti területen az „Anya a gyermekével” márványszobrot. Egy anyát ábrázol, aki kendőjébe öleli gyermekét. Az alkotás metaforikus jelentésű. Nemcsak az anya-gyermek viszonyt fejezi ki, hanem a szülőföld és a beleszületett ember viszonyát is. Azok, akiket innen ki- vagy betelepítettek, az anyától, a szülőföldtől való elszakadás fájdalmát szenvedték meg. A második világháború után, 1948-ban a német anyanyelvű lakosságból – mintegy 160 főt – Németország szovjet megszállási övezetébe, Szászországba telepítették ki Brünlos, Neugesdorf, Thalheim, Stollberg, Neustadt in Sachsen településekre. Helyükbe másokat a horvátországi Nekcse (Našice) és a felvidéki Naszvad községekből költöztettek.

A Szent László szobrot 1996-ban, a millecentenárium évében avatták fel, az iskola előtti parkban a falu névadójának tiszteletére. A bronzszobor a Győrben őrzött hermának hű mása. 
a győri Szent László herma

Szenlászlón Szent László hermájának másolata
Szent királyunk nevét viselő településekkel baráti viszonyt gyakorol Szentlászló, ami cserelátogatásokban is megnyilvánul.


Egykoron vasútja is volt a falunak, amit 1976-ban felszámoltak. Nagy felelőtlenségnek bizonyult, hisz ekkor még sokkal kevesebb személygépkocsi közlekedett. Az utasok Kaposvár vagy Szigetvár felé indulhattak. Az állomásépület és a raktár még jó állapotban van.

A falu határában egy másik nem üzemelő épületet is találni, ami egy külföldi tulajdonban álló bezárt sörfőzde. Jobb sorsot érdemelne.

Ajánlom minden 67-es úton közlekedőnek, hogy hozzám hasonlóan térjen be Szentlászlóra ebbe a barátságos és vendégszerető magyar-sváb községbe.   

Szentlászló Szigetvár vonzáskörzetéhez tartozik. Somogy vármegyétől 1950-ben csatolják át Baranya megyéhez. Az írott forrásokban először 1237-1240 között bukkan fel. A község neve a falu templomának védőszentjére, magyar szent királyunkra utal. Ősi lakott hely. A mai plébánia területén levő, elnéptelenedett Margitapuszta az 1333. évi pápai tizedjegyzékben önálló plébánia volt. A plébánia egész területe, mint Szent László király adománya, a pannonhalmi apátság birtokaként szerepelt, mint a zselici kanászok szálláshelye. A török hódoltság alatt azonban nem laktak itt folyamatosan. A XVIII. század elején magyar-horvát vegyes lakosság élt a településen. Németeket telepítettek be főleg a Duna felső folyásának vidékéről 1774-ben, majd 1784-1792 között. Ekkor a helység jórészt németnyelvűvé vált. Még 1930-ban is 751 német anyanyelvű és csak 105 magyar lakója volt. A második világháború után ezt kegyetlen ki- és betelepítésekkel megváltoztatták.

A legutóbbi népszámláláson magukat németnek vallók aránya Szentlászlón ma már a teljes népességen belül sajnos 30% alatt van. A Német Kisebbségi Önkormányzat 2002-ben alakult meg, az általános iskolában pedig nemzetiségi oktatás is folyik. A községben óvoda, valamint alsó és felső tagozatos általános iskola működik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése