2015. február 3., kedd

Prostejov (Proßnitz)

Kojetin (Kogetein), Prostejov (Proßnitz), Sumperk (Mährisch Schönberg), Unicov (Mährisch-Neustadt), Sternberk (Mährisch Sternberg) 2014 június

Prostejov (5/2. rész)

Morvaországi egynapos utam második városaként a 46 ezer lakosú Prostejovba (=Proßnitz) érkeztem. A modern főpályaudvar épülete nem nyerte el a tetszésemet. A központ felé tartva a házak egyre szebbek. 





színház



Az óvárost forgalmas út öleli, ami a betemetett vizesárok nyomvonalán van. A rövidtornyú kolostortemplommal szemben kezdődik a városi emlékzónának nevezett történelmi városmag.




Első írásos említése 1141-ből való. A XIII. század közepére vásártartó hellyé vált, majd 1390-ben városi rangot kapott. A huszita időkben 1431-ben felégették. A Pernstein család 1495 – 1599 között birtokolja, ami a város virágzását hozta. Ők építtetik a védműveket. Néhol az 1495-ből megmaradt várbástyák és süveges saroktornyok is előbukkannak.



A reneszánsz városháza 1538-ra épül fel. Jelenleg várostörténeti múzeumként működik.






A gótikus külsejű Felmagasztalás temploma ennél régebbi. Éppen mise volt, amikor belső barokk pompáját igyekeztem zavartalanul fényképezni.


Prostejovba / Proßnitz



A város 1599-1848 között Lichtenstein birtok. Várkastélyuk felújítva a városfalmenti parknál áll.






A harmincéves háború rombolást hoz. Tűzvész pusztítja 1697-ben, amelyben a városháza, az iskola és a templom is leég. Ezek után az újjáépítésre a barokk stílus lesz jellemző. A Mandel fivéreknek köszönhetően 1858 óta a textilgyártás kezdett kialakulni. Az első ruhagyár hatására a város ismét gyarapodásnak indult, amelynek során a historizmus és a szecesszió stílusában építkeztek. Új óratornyos városháza épül.


Prostejovba  / Proßnitz




Jiri Wolker író szülőháza







A német többségű város zsidó lakosságának aránya ez időtájt 10 százalékra tehető. Ők többségében odavesznek a náci uralom alatt. A második világháborúban légibázis volt a közelben. A német lakosságot 1945-ben elűzik, ami gazdaságára szintén rossz hatással volt úgy, mint az utána jövő negyvenéves szocializmus is. A „prágai tavasz”-nak mondott 1968-as népfelkelés során, amikor a Varsói Szerződés csapatai megszállják Csehszlovákiát Prostejovban (=Proßnitz) három ember hal meg lövöldözésben.
Kétórás nézelődés után a napi kirándulásom harmadik városa felé Sumperk (Mährisch Schönberg) felé vonatoztam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése