2017. augusztus 7., hétfő

Kaposvár


Vannak kellemes városnézési programok, de néha kényszerűségből kell menni. A megyei kórházban volt dolga a nejemnek, akit elkísértem. A kívül-belül csodálatosan felújított korszerű épületbe bejelentett időpontra mentünk, de ennek ellenére nem gondoltuk, hogy sok időt tesz ki a várakozás. Gyönyörű az épületkomplexum, de még több orvos kellene. A jelentős bérfejlesztések ezt igyekeznek ösztönözni, aminek a hatása mutatkozik, de csak lassan. (Ne felejtsük el azt, amikor a szoci-libsi kormány 600 milliárd forintot vont el az egészségügytől, ápolókat küldött el, vizitdíjat szedetett, illetve egészségügyi intézményeket záratott be!)


Amikor a papírt beadtuk az egészségügyis hölgy mondta, hogy a hosszú várakozási idő alatt még az elején menjünk el enni, mert erre most van a legalkalmasabb idő. Megfogadtuk a tanácsát. A közeli Szent Imre-templommal szembeni Subito Pizzériába léptünk át, ahol az emeleti részen a SZÉP kártyánkkal fizetve ettük meg a korai ebédünket. 

Szent Imre templom Kaposvár



Subito Pizzéria Kaposvár

A cigánypecsenye után a belváros háromnegyedét gyors léptekkel végigfotóztam – a többit egy másik kórházi látogatás során – amíg a nejem ült a váróteremben. Nekem szenvedés lett volna az ücsörgés.
Kaposvár komolyabb ismertetését nem vállalom fel csupán, mint egy nézelődő a fényképeivel igyekszem a várost bemutatni.
  


Dorottya Hotel Kaposvár
Fő utca a sétáló utca Kaposváron

















Megyeháza és a Rippl - Rónai Múzeum Kaposvár

római kövek







gesztenyeárus Kaposvár

az alapjáig lebontott és visszaépített pénzügyi palota a városházával Kaposváron
Kaposvár 1918-ban

az 1904-ben átadott tornyos kaposvári városháza 

advent (úrjövet) Kaposváron 2016


Mária - oszlop Kaposvár




Nagyboldogasszony székesegyház épült 1885-ben



püspöki palota Kaposvár

















református templom Kaposvár




Táncsics Mihály Gimnázium Kaposvár







a pusztulásból megmentett ház 

2017-ben 100 éves evangélikus templom

















homlokzat megmentéssel épül újjá a polgárház












A platánfák szegélyezte belvárosi utcák nemcsak a szépségét, hanem a polgárok bosszúságát is növelik, mivel a tetőkre hajlanak illetve az avar seprése is sok gondot jelent. 

Figyelemre méltó, hogy az 1990-es évektől kezdve olyan modern építészet alakult ki, amely igyekszik a régebbi stílusú épületek közé beleilleszkedni. Bárcsak Keszthelyen is rájönne erre a városvezetés!





























































a kaposvári egyetem


A Kapos Hotel szocialista förmedvénye a város szívében éktelenkedik, pont ott ahol a legfeltűnőbb.

egykoron a Korona Szálloda állt a Kapos Hotel helyén

Somogy megyében tulajdonképpen Kaposvár az egyetlen városias város, mert a többiben nincs, vagy alig van régi polgárházakból álló központ. A város területe már az i. e. V. évezred környékén lakott volt. I. e. 400 körül kelta népek telepedtek le a vidéken. A mocsaras környéket elkerülték a fontosabb ókori útvonalak, így a rómaiak és az avarok jelenléte nem volt jelentős. A már 1009-ben is létező település 1061-től egyházi központnak számít. Neve először 1009-ben, Szent Istvánnak a pécsi püspökség határait kijelölő alapítólevelében jelent meg.
Rönkvárát a mocsaras Kapos partjára építik a XIII. században, amit még a török veszély előtt téglavárrá építik át. A nyomuló oszmánok ellen négy bástyával erősítik meg, de így sem bírt ki ötnapi ostromnál többet 1555-ben. Falait a megszállók megerősítik és mezővárosi jogokkal ruházzák fel. 
Kaposvár 1686-ban

A 131 évvel későbbi visszavétel során az ostromtól megrozzan a vár, amit még a Rákóczi szabadságharc előtt I. Lipót nagy részében lebontat. A még megmaradt romjait 1931-ben bontották el. Tíz évvel ezelőtt két bástya alapjai látszott, illetve a délkeleti körbástya és a délnyugati négyszögletes saroktorony is a felszínen volt, de azóta még ezt is felelőtlenül eltüntették.    
Középkori házakat nem találni, mivel a városiasodás a török kiűzése után a XVIII. században kezdődött el. Kaposvár 1690-től az Esterházy család birtokaihoz tartozott, akik a somogyi birtokaik központjává tették, így a település gazdasági és közigazgatási szerepe egyre növekedett. Somogy vármegye székhelye 1749-től lett. A beköltözők jó része iparosokból és kereskedőkből állt, akik elindították Kaposvárt a polgári fejlődés útján. A lakosság folyamatosan nőtt, felépültek a fontosabb közintézmények, megteremtődtek a vasúti és közúti közlekedés feltételei, majd a XIX. században elindult az ipar és a gazdaság fejlődése is.

Csiky Gergely Színház Kaposvár (1911)


egykor igazságügyi palota 1920-bvan

bíróság Kaposvár




a 2017-ben befejezett felújítás után a kaposvári vasútállomás




A kaposszentjakabi bencés apátság romja Kaposvár délkeleti határában, a Kapos-völgy mellett, a Zselicség peremén fekszik. A mellette vezető útvonalat az őskortól használták. A környéken lévő telepek már 6000 évvel ezelőtt lakottak voltak a leletek tanúsága szerint. A környéken nagyobb VII-IX. századi avar temetők is előkerültek. A honfoglaló magyarság 900 utáni megtelepedéséről csak feltételezések vannak. Alighanem a Bogát-Bulcsúhoz tartozó népek szállhatták meg a mai megye jelentős részét. Somogy korábbi honfoglalóit a X. század közepe táján szervezhették meg az Árpádok, majd később Koppány. A Koppány leverésében Szent István oldalán aktívan résztvevő német lovagok, köztük a Győr-nemzetség tagjai is ekkortájt kaptak birtokokat Szent István királytól. E német lovagok, - így a Győr-nemzetség Kaposvár környékén - a legfontosabb kereskedelmi és hadiutak mellett a réveket, átkelőhelyeket őrizték fegyvereseikkel. A Győr-nemzetségnek, de a királynak is udvarháza állt Kaposvár környékén. A Győr-nemzetség kaposvári birtokközpontja, udvarháza közelében Zselicszentjakabon (a mai Kaposszentjakabon) hozta létre a XI. század közepén a nemzetség kegyúri temetkezőhelyét a bencés apátság megalapításával. A többszörös átírásban megmaradt dokumentumok szerint Atha (Ottó) nádor, Győr fia, somogyi ispán alapította 1061-ben a bencés monostort a "Szent Jakab apostol hegyén, amely a Kapos folyó partja mellett van". Ez az első meghatározható uradalmi központ Kaposvár mai területén. A falu az egész középkoron keresztül fennállott, de nem fejlődött mezővárossá. A 2014-es ásatások feltárták az eredeti, honfoglalást megelőző templomot is, amely Karoling korú stílusban épült, valamint a hozzá kapcsolódó településnyomok is erre utalnak. A szentjakabi régi templom feltehetően a XI. század első felében kitört Vata-féle pogánylázadás idején pusztulhatott el. Fennmaradó romjait beépítették az 1067-ben felszentelt apátság építményeibe. A felszentelésen a Dalmáciából visszatérő Salamon király és Géza herceg is részt vett. Az apátság 1543-ban szűnt meg, a török hódoltság idején katonai célokra használták, külső fallal megerősítették. Mai formájában a műemlék romterület a 2001 évben befejeződött rekonstrukció nyomán látható. A szép fekvésű monostor Kaposvár egyik jelentős kulturális-turisztikai központja.
A város bemutatásához Interneten található ismereteket használtam fel a saját képeimhez.



















Kaposvártól és az egyetemtől északra Toponárnál egy keskeny mesterséges tó (Desedai víztározó) található, amely elsősorban a horgászoknak, mint a fürdőzőknek nyújt élvezetet.




  


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése