2015. július 7., kedd

Bózsvai nyaralás 4. rész: Hejce


Gönctől egy kis kitérővel a Zempléni – hegység nyugati oldalán húzódó 300 lelkes Hejcére értünk. Nevének eredetére nem találtam utalást, de a „-ce” végződés a szlávoknál használatos kicsinyítőképzőre emlékeztet. Valószínűbb, hogy ez is inkább a környék többi községéhez hasonlóan német telepes falu. Neve német személynévből "Heinz" (ejtsd: Hejnc) eredhet. Egyik legkorábbi településünk, mert már 1009-ből van róla adat. Ekkor I. István az általa alapított egri püspökségnek adományozta. A XV. században husziták telepedtek meg a falu keleti részén, amelyet utánuk ma is Csehországnak neveznek a helyiek. Ebben az időben Hejce már mezőváros.
A Fő utca a patakmederrel párhuzamosan kanyarog. Számos parasztháza megmaradt, amelyek felújításukkal a nemzeti értékeinket növelik. A fésűsen beépült, keskeny házakat az utcafrontra előkert nélkül, magas lábazatra emelték. Néhány közülük huszita jegyeket visel. A kis ablaknyílásokkal megtört hófehér homlokzat puritán. Sok udvaron szlovák rendszámú autó áll, mert a felvidékiek hétvégi házként vettek meg sokat. Jelenlétüket nem bánják a helyiek, mert adójukkal, költekezésükkel, az ingatlanok karbantartásának költségeivel növelik a település bevételeit. 





buszmegálló

















A Szerencs patak 200 éves díszes kőhídján átmenve a 2006-os 42 szlovák katona halálát eredményező repülőgép-szerencsétlenség emlékművéhez jutni.


Alatta az öregek otthonának helyet adó Eszterházy Károly püspök által a XVIII. században copfstílusban építtetett kastély áll. Katolikus papnevelő intézet, szeminárium is működött benne 1950-52 között. A parki sétáláshoz  csak engedéllyel van lehetőség. 

A közeli XIV. században Szent István tiszteletére szentelt késő gótikus katolikus templom erődített fallal van körülvéve. Homlokzatát 1780-ban copfstílusban átalakították. Udvarán elhunyt papok sírjai találhatóak.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése