2015. július 13., hétfő

Bózsvai nyaralás 6. rész: Boldogkőváralja, Abaújkér


A csöpörgős délután Vizsolyról a Hernád völgye mentén Boldogkővár felé indultunk.  Elmúlt 17 óra, de kellemes meglepetésünkre 20 óráig fogadják a látogatókat. A sziklaszírten álló jó állapotú romok már messziről iránytűként látszanak. 


A falu előtti úton a parkolóhoz érni fel, ahol szlovák rendszámú autók is pihennek. 



A kőpilléren ülő fahídon jutni a kapubástyába, amely egyben a pénztár is. 



A kapunyílástól balra található a négyágú pince, fölötte a csonka bástya, a tufába vájt kohó, a csatorna és az ülepítő medence.


Jobbra az alsó udvaron sziklába vágott cölöplyukrendszer helyezkedik el. Ez valószínű egy földdel kitöltött kettős palánkfal maradványa. Az udvar végén van a sziklába vágott lépcsősor, ez vezet a felső várba. Itt áll a déli torony, ebben található a sziklába süllyesztett malom.



A torony előtt található a mély tömlöc és egy kijárat, amely a sziklanyelv végén elhelyezkedő megfigyelő bástyához vezet. 




A déli bástyától balra van az ötemeletes öreg torony, ez képezi a vár legrégebbi részét. Ettől nem messze található a 26 méter mély ciszterna, valamint a palotarész és a hasáb alakú lakótorony, amelyben a várkápolna található. A ciszterna eredetileg kútnak készült, de a tufakő miatt nem lehetett kutat fúrni. Ezért kibélelték és vízgyűjtőnek használták. A vizet a falu jobbágyai hordták Arka felől. Egy másik ciszterna is található nem messze az elsőtől, ebben a rabokat tartották.
A vár alatt helyezkednek el a gabonás vermek, mintegy öt és fél méter mélyen.
A vár pincéjében az egykori kovácsműhely és börtön látható. 

A vár palotaszárnyában tekinthető meg a Történeti ólomkatona kiállítás, amely többek között bemutatja az 1241-es Muhi csatát, valamint itt található az ásványkiállítás is.





A vár lábánál középkori hangulatban étterem működik.



A faluba Boldogkőváraljába is körülnéztünk. A modern gyógyszertárat követően a tájházhoz értünk, amely a várhegy lábánál helyezkedik el. 


A település további nevezetessége még az 1786-ban barokk stílusban épült volt Péchy-Zichy kastély. Egészségügyi gyermekotthon működik benne, így engedéllyel csak védett több hektáros parkja látogatható.

A kastélykapu közelében a barokk stílusú Szent Kereszt felmagasztalása római katolikus templom hagymasisakos tornya csúcsosodik. Belső szépsége csodálattal tölti a betérőket.


Görög katolikus templomot is felfedeztünk. (Ebben a térségben nem ritka ez a felekezet.) Az előtérbe volt csak lehetőségünk bejutni, így ikonjait csak a belső ajtó üvegén keresztül fényképezhettem.


A kétkastélyos Abaújkér volt aznapi nézelődésünk végállomása. Bejutni egyikbe se volt módunk, ezért a kerítéseken keresztül kerültek lencsevégre. A Halmos kastély eredetileg vadászkastélynak épült, ma speciális szakiskola és diákotthon működik benne. 

A Bárczay barokk kastélynak pedig bécsi tulajdonosa van. 

Tankolás után szélvész Trabinkkal a bózsvai szállásunkra igyekeztünk. Göncruszkán áthaladván a legelőről beterelt birka és kecske nyáj látványánál nosztalgiáztunk, mivel egykoron mi is tartottunk néhány mekegőt.


A vár történetéről:
Azon kőváraink közé tartozik, amelyet tatárjárás után emeltek Árpád-házi IV. Béla király ösztönzésére, a környező vidék Tomaj nemzetségbeli Jaak fia Tyba ispán vagy családjának egyik tagja. Építési ideje pontosan nem ismert, első okleveles említése 1282-ből egy III. András által kiadott oklevélből való, ahol Castrum Boldua néven szerepel. Feladata a kassai út és a Hernád völgyének védelme volt. Csere útján 1282-ben IV. László király szerezte meg. A XIV. század elején Aba Amadé tartományúr fegyveresei foglalták el, akik Csák Mátét támogatták. Amikor 1312-ben Anjou Károly király legyőzte őket Rozgonynál, a várat is megszerezte. Később a Drugetheknek ajándékozta, feltehetően ők építették ki a felső vár többi részét is (az öregtoronyhoz kapcsolódó palotaszárnyat és az azt védő hasáb alakú tornyot). Czudar Péter tulajdonába 1388-ban került Zsigmond király zálogaként, majd Péter halálával utódaira szállt. Brankovics György szerb despota tulajdonát képezte 1425 és 1453 között.
Később Mátyás király újra királyi birtokká tette, 1461-ben tovább adta Parlagi Pálnak és testvérének Lászlónak. Ezután Kassának zálogosították el, de 1471-ben már ismét királyi birtok volt. Később a Szapolyai család birtokába került, de Szapolyai János 1526 előtt Tomori István fiának, Györgynek adományozta keresztelői ajándékként. A XV. század során nagy bővítéseket hajtottak végre a váron. A déli oldalon szabálytalan négyszög alakú tornyot emeltek, amelyhez palánkfal csatlakozott valamint megépült a patkó alakú kaputorony a csatlakozó védőfallal, s a keleti oldalról a palotát övező külső fal. A mohácsi vész után gyakran cserélt gazdát Ferdinánd király és Szapolya János között. Bethlen István 1527-ben szerezte meg, de már 1528-ban visszaszerezte Szapolyai Regéc várával együtt. Ferdinánd még ebben az évben visszavette, de 1530-ban már ismét János királyé lett. Ez év augusztusában Serédi Gáspár csapatai egyesülve Bebek Ferenc seregével, Szapolyai hadait megverve Boldogkő várát is ostromolta, de hat hét után kénytelenek voltak eredménytelenül elvonulni. Tomori Egyed birtokában 1530-ban volt, akitől ebben az évben vásárolta meg Martinuzzi Fráter György bíboros. Nem sokáig volt azonban tulajdonában, mert 1537-ben ismét Ferdinánd seregei foglalták el. Ferdinánd 1542-ben elcserélte Gyula váráért Patóchy Ferenccel, akinek lánya, Zsófia Bebek Ferenchez ment feleségül. Bebek Ferenc báró, a korszak hírhedt rablólovagjainak egyike, még egy hamispénzverő műhelyt is berendeztetett falai között, amelynek egykori olvasztókemencéjét is feltárták. Ez jelenti a magyar bronzgyártás hiteles -ásatással feltárt- legkorábbi emlékét. Bebek 1560-ban Sárközy Mihállyal cserélte el a várat az elfogott török vezérért, Amhet pasáért.
A Sárközy család 1578 előtt adta el a Boldogkőt a Serényieknek. Palochay Horváth György 1612-ben vásárolja meg a Serényiektől a várat. A Palochayak birtoklásukat csak rövid időkre veszítették el (1627-ben Szikszay Mátyásé, 1630-ban Várkonyi Jánosé, 1644-ben I. Rákóczi Györgyé. A Palochayak 1671-ben adják el az esztergomi érseknek, Szelepcsényi Györgynek. Az ő idejében készült a vár első részletes összeírása. Többször is ostromolták (pl. a bujdosó kurucok 1674-ben), de nem sikerült a várat bevenniük. A császári csapatok 1676-ban Fűzér, Szerencs és Kisvárda mellett Boldogkőt is robbantani kezdték. A XVIII. század utolsó harmadában Thököly Imre szerezte meg a várat több más várral együtt. Thököly Imre birtoklása alatt, 1682-ben készült el a második nagy várfelmérés, amely sokkal részletesebb az elsőnél. Ahmed, váradi pasa 1685 őszén elfogatta Thököly Imre felső-magyarországi fejedelmet azzal a szándékkal, hogy a bécsi udvarnak kiszolgáltatva békét vásároljon az egyik vereségét a másik után elszenvedő töröknek. Erre a hírre a még megszállás alatt lévő várak őrségei sorra meghódoltak az előrenyomuló császári katonaságnak, így Boldogkő vára is kardcsapás nélkül jutott a Habsburg zsoldosok kezére.
Pusztulása 1701-ben következett be, amikor a kiküldött császári különítmény puskaporral részben felrobbantotta a védőműveit. A kuruc szabadságharcban nem játszott hadi szerepet, mivel azonban 1715-ben a lőcsei jezsuiták birtokolta épületekben gabonaraktárt rendeztek be, nem bontották el falait. Tőlük vásárolta meg 1753-ban Pécsújfalusi Péchy Gábor királyi tanácsos, aki nem itt, a kényelmetlen és romossá vált erődítményben, hanem először a vár alatti kúriában, majd a völgybeli jobbágyfalu területén építtetett barokk stílusú kastélyában lakott. A XIX. század végén a földbirtokos Péchy család a középkori erősségben helyreállítási munkálatokat végeztetett, aminek során a lerombolt várfalak egy részét kiegészítették és a palota ablak-, ajtónyílásait csúcsívesre cserélték ki, ezért sok helyen nem állapítható meg az eredeti. A várat 1945-ben államosították, 4000 kataszteri hold földbirtokkal együtt.
Romjainak helyreállítását az 1960-as években kezdték el a műemlékvédelmi szakemberek. Ezután a palotarészben az 1990-es évekig 47 férőhelyes turistaszállóként működött. A vár és környéke 1984 decembere óta a Zempléni Tájvédelmi Körzet része.
Újabb feltárási munkák kezdődtek meg 2002-ben, ennek során két torony védőtetőt kapott (a kaputorony és a déli torony) az alsó udvar falán körben körülbelül 100 m hosszú gyilokjáró épült. Emellett Az "oroszlánsziklán" egy sziklakijáró épült.

A várban élő emberek közül említésre méltó Balassi Bálint, aki a várban írta a Borivóknaknak című versét. Balasssi az 1580-as években tartózkodott e tájon bizonyítja ezt egy 1584-ben Szikszón, 1585-ben Abaújszántón kelt levele is. A várban is prédikált az akkor még katolikus Dévay Bíró Mátyás, akit magyar Lutherként is emlegetnek. A vallási élet képviselői közé tartozott a vár egykori birtokosa, Fráter György bíboros is.

Boldogkőváraljáról:
A XIX. század elején mezővárosi rangban állott és vásártartási joggal is rendelkezett.
Az 1123 fős településen a lakosságnak 84%-át magyar, a 16%-át cigány nemzetiségű emberek alkotják.

Péchy–Zichy-kastély
A kastély építtetője Péchy Gábor (1705–1786) királyi tanácsos és szeptemvir (septemvir, hétszemélynök) volt. Péchy 1753-ban vásárolta meg a jezsuitáktól a várat és vele együtt a falut. Borsod-Abaúj-Zemplén megye (az edelényi és a füzérradványi után) harmadik legnagyobb kastélyát 1768-ban építették fel. A kastély U alaprajzú, 2500 négyzetméter alapterületű. A kastélyhoz szintén U alaprajzú melléképületek csatlakoznak nagyméretű díszudvart közrezárva. A melléképületek két sarkán egy-egy zsindelyfedésű, négyzetes alaprajzú, manzárdtetős saroktorony áll.
A bábos kőkorláttal (balusztráddal) szegélyezett bejárati teraszra széles lépcső vezet. Az egyemeletes épület ablakait szemöldökpárkány díszíti.

A kastély utolsó Péchy tulajdonosának egyetlen leánya, Péchy Jacqueline (1846–1915) 1864-ben feleségül ment Zichy Rudolfhoz (Rezső).
A park különleges mikroklímájának kialakításában nagy szerepet játszik a Tekeres-patak által táplált tó. A magas fallal körülkerített parkban idős tiszafák, fenyőfák, hársak és juharok mellett ritka madárfajok, gőték és folyami rákok is megtalálhatók.

Szintén műemléki védelmet élvez az egykori Péchy-kúria, amely a kastély megépülte előtt biztosított szállást a Péchy családnak. Jelenleg romos állapotban van, felújítása megkezdődött.

Szent Kereszt felmagasztalása római katolikus templom
Építtetője szintén Péchy Gábor volt. A barokk stílusú hagymasisakos templom 1768–1773 között épült, a bejárat felett a Péchy-címer látható. A templom 1882-ben tűzvész áldozata lett, helyreállítására 1898-ban került sor. Berendezése szintén XVIII. századi, rokokó, barokk és copf stílusú. A szentélyben található barokk főoltár Golgotajelentet ábrázol, a barokk mellékoltár Szent Anna-képpel díszített, a szószék rokokó, a keresztelőkút pedig copf stílű.
Sírbolt avagy kripta
Péchy Manó építtette 1861-bena római katolikus templom tőszomszédságában. A sírboltot többször kifosztották, majd egy külföldön élő leszármazott kívülről helyreállíttatta, az ablakokat befalaztatta és a szétszórt csontokat eltemettette.

Istenszülő születése görög katolikus templom

A templom 1762-ben épült, benne találhatók a leégett fatemplomból kimentett ikonok a XVIII–XIX. század fordulójáról.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése