2015. december 13., vasárnap

Érchegység - Loket/Elbogen (2. rész)


Évekkel ezelőtt már két érchegységi várost bejártam. Az idén minden csehországi utammal igyekeztem alaposabban megismerni ezt az egykoron németek által lakott országrészt. Már február végén útra kerekedtem. A nappalok rövidségéhez igazodva három várost tervezhettem megnézni. Budapest Keletiből a Metropol nemzetközi gyorssal 20:05 órakor indultam, majd két átszállással 9:15 órakor értem – a nálunk is ismert motorvonattal - a 3000 lakosú Loket (= Elbogen) városkába. Német neve „könyököt”-t jelent. Ez abból ered, hogy az Ohre / Eger folyó három oldalról veszi körül, ami egy könyökre hasonlít. A kopott állomásépület falán a 394 méter tengerszint magasság német feliratú tábláját 70 éve megfordították és hanyag módon csehül pingálták azt rá. Kedvem lett volna visszafordítani eredeti helyzetébe.



Percnyi sétával a vágány mellett a kanyargó folyó partján és az alagút felett jutni az óvárosba.





A központ és a föléje magasodó XII. századi gótikus vár műemlékvédettségű. Sajnálatomra a templomba bejutni nem tudtam.













A vár viszont tárt kapujával fogadta a látogatókat köztük engemet is. A pénztárosnő szudétanémet volt, így bátrabban kérdezhettem tőle, mivel - a nagyszüleimnek köszönhetően - sokszorta jobban beszélem a németet a csehnél. Elmondta, hogy náluk nincs téli zárvatartás, mert a közeli gyógyfürdővárosokból átránduló vendégek kellő forgalmat biztosítanak a nyitvatartáshoz. Az egyetlen magyar nyelvű tájékoztató szöveget óvadék ellenében kölcsönadta.





A látványos kiállítás a legkülönfélébb témájú tárgyakkal mutatja be a városka múltját, ami szervesen az egykoron 800 éven keresztül 1945-ig itt élt németek kultúrájához kötődik. Az elbogeni porcelánoknak külön termeket töltenek meg.














A vár központi tornyából a huzatos teraszról az utcák gyűrűje tárult elém.



Innen a bástyák alatt a fekete sziklák árnyékában igyekeztem a vasútállomás felé, miközben a 22 méter magas közúti és a gyalogos sodronyhidakon átsétáltam.

























Loket / Elbogen ad otthont az éves operafesztiválnak, amelyet a vár hátterű szabadtéri amfiteátrumban tartanak a sziklák között.


Elbogen vára több mint 800 éve létezik, és Csehország legrégebbi kővárai közé sorolható. Az ásatások alapján feltételezhető, hogy a XII. század második felében II. Ulászló cseh fejedelem a későbbi király alapította vagy pedig Barbarossa Frigyes meghatalmazottai, akik feladatuk szerint és az akkori kor szellemében új területeket próbáltak szerezni, amelyekre német parasztokat telepítettek. A XII. század második felében ugyanis a Sedlec-i környék (azaz a Sedlican szláv törzs területe) császári uralom alatt volt, és így keletkezhetett a korábbi szláv őrtorony helyén Elbogen vára. A régi románkori erősségnek két tornya, temploma és a mai őrgrófi ház helyén álló lakóháza volt. Az akkori templom a mai Szent Vencel templom helyén állt, amelynek falán ma is látni az eredeti falrészletet. A második torony a vár északkeleti részén állt, de lebontották. Több funkciója volt a várnak: elsősorban a Prágából Egeren (=Cheben) keresztül Plauen és Erfurt felé vezető kereskedelmi utak védelme, majd amikor ismét Csehországhoz került, határőr erőd lett és egyidejűleg a környék igazgatási központja.
A XII. – XIII. század fordulóján keletkezett az erődített alsóvár, amelyet később királyi városi rangra emeltek. A XIII. század közepétől a XV. század húszas éveiig a várat fokozatosan bővítették és a román stílusú épület lassan gótikussá vált, amelyet igen gyakran látogattak a királyi család tagjai. Városként Elbogent írásban 1234 –ben említik először, amikor hivatalába helyezték az első ismert elbogeni őrgrófot. II. Premysl Ottokár király uralma idején újabb várfalak épültek félköríves tornyokkal.
Luxemburgi János király elleni szervezkedés miatt és a királyi harag elől többször is megbújt a várban Premysl Eliska királyné a gyerekeivel. Utoljára 1319 tavaszán. Ekkor János király csellel elérte, hogy – a felesége nyugodt meglátogatását mímelve – kinyissák neki a kaput. Eliska királynét elfogták és a cseh királynék várába Melnikre vitték. Fiúkat a hároméves Károly királyfit, a későbbi IV. Károly királyt és császárt két hónapig tartották az itteni pincebörtönben. Felnőtt férfiként és jelentős európai uralkodóként azonban IV. Károly nem haragudott Elbogenre, és gyakran tartózkodott itt. A tervezett, de végül kiadatlan „Majestas Carolina” törvénykönyvében IV. Károly Elbogen várát az örökösen királyi birtokban lévő várak közé sorolta. Fia, IV. Vencel idejében a várat jelentősen átépítették. A huszita háborúk nem kímélték Elbogen várát sem, amely ekkor a katolikus táborral szimpatizáló Illburgi Puta őrgróf kezére került. A huszita sereg kétszer próbálta bevenni, de mindkét kísérlet sikertelen volt. Luxemburgi Zsigmond 1434 –ben a várat zálogba adta Schlick Gáspár kancellárnak a királynak nyújtott pénzügyi segítségért.
A Schlick család több mint 100 éves igazgatása alatt a vár reneszánsz családi fészekké változott. Ez a funkciója megmaradt akkor is, amikor a Schlick-klán három ágra feloszlott. Az építészeti stílusa ekkor későgót és korai reneszánsz volt. A XV. század folyamán a Schlickek az ország egyik leggazdagabb családjává váltak, és a környék legbefolyásosabb uraivá. Gyakori konfliktusaik voltak a városi polgárokkal, amelyek gyakran erőszakos tettekbe, sőt nyílt harcokba is torkolltak. Mivel a későbbi Schlickek részt vettek a cseh rendek Habsburg Ferdinánd király, későbbi császár elleni felkelésben, sok birtokukat elvették, és az elbogeni várat is végleg elvesztették. A várat 1551-1562 a Plauen-i urak családja igazgatta. A rossz gazdálkodás miatt elvették és a városi polgárok kezelésébe adták a várat. Örökös adományként 1598 –tól kapták meg a polgárok. Attól kezdve a vár gazdasági célokat szolgált. Amikor a városháza állapota katasztrofálissá vált a városi tanácsosok a várban üléseztek.
Az ebogeni várbörtönben 1607-ben halt meg gutaütésben Lobkovitz-i Jiri Popel úr, a Cseh Királyság volt legmagasabb rangú udvarmestere. Felségárulással vádolták, sok évet volt börtönben. A volt templomtorony helyén temették el.
A harmincéves háború idején a várat és a várost sok baj érte. A háború kezdetén a protestáns Elbogen városa a császár ellenzékét támogatta. A fehérhegyi csata után (1620) Elbogen lakói beengedték a várba Mannsfeld seregét. A bajorok 1621-ben Tilly vezetésével ostrom alá vették a várost. Az alapos ágyúzás következményeként a város megadta magát és a szászoknak távozniuk kellett. Az engedetlenségért a város keményen megfizetett. Ez megismétlődött, amikor 1631-ben a polgárok ismét beengedték a szászokat, de a császáriak a várost újból bevették. A háború vége felé Elbogen környékén vonultak el a svéd hadak, de a várost nem támadták meg. A harmincéves háború, és az azt követő császári büntetés óriási veszteséget okozott a városnak.
Börtönerőddé 1788-1822 között alakították át, miközben lerombolták a torony melletti, sziklaszobának nevezett palotát, a többi épületet pedig egy emelettel alacsonyabbra bontották. A vár 1948-ig szolgált börtönként.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése