2015. december 15., kedd

Érchegység - Sokolov / Falkenau (3. rész)


Dél körül értem vonattal Loketból (=Elbogenból) a szintén az Ohri (Eger) folyó menti Sokolovba (=Falkenauba). Régi bányaváros, amit először 1279-ben említenek bányajogi dokumentumban. Akkor még csak érceket, de mára viszont szenet termelnek ki. Ezt óriási külszíni fejtés bizonyítja a várostól északra.
A vasútállomást felújították, de azt a díszeitől megfosztva nem az eredeti pompájában. Az aluljáró viszont felettébb látványos, mivel falait misztikus lények csodálatos ábráival festették meg.





A vágányokon néha német magánvasút motorvonatait is látni, mert azok sűrűn átjárnak Szászországból.


A városközpont házai fölé ízlésromboló hatással kockaházak tornyosulnak. A sétaövezet a XIII. században alapozott Szent Jakab templommal kezdődik. Az egyhajós egy nyugati tornyos építmény jelenleg barokk stílusú.










A történelmi városháza egy 1540-ben épült reneszánsz épület, amely a XX. század közepéig szolgált ilyen célra. Most a helyi bányavállalat menedzsmentjének ad helyet.


A közelben áll az egykor vizesárokkal is körülvett XIII. században épített várkastély. Jelenleg könyvtárként és múzeumként működik. A város és a négytornyos kastély urai a nemes Schlick és Nostitz családok voltak.



  
A kapucinus kolostor és templom a XVII. században épült. Hangversenyteremként hasznosítják. Mellette a Nostitz család felújított kriptáját találni.


Falkenauban (Sokolovban) a nácik alatt a lakóházak szomszédságában koncentrációs tábor működött. Az amerikai csapatok 1945 májusában szabadították fel. Egy hadosztályparancsnok odarendelte a környék 14 falujának polgárait, akik vallomásuk szerint semmit sem tudtak a táborban folyó szörnyűségekről. Elrendelte nekik, hogy a táborban hullahegyekben tornyosuló tetemeket a falvaik temetőiben hantolják el.
Az 1945-ös Edvard Benes Csehszlovák elnök dekrétumaiból több is náci jellegű, amik még most is 11 évvel Csehország uniós csatlakozása után megdöbbentő, de hatályosak. Tömeges megtorlásként először elrendelték a németeknek a megkülönböztető kötelező N betű hordását (a zsidó sárga csillag mintájára). Majd kegyetlenül minden vagyonuktól megfosztva elűzik a - már 800 éve Csehországban letelepedett és annak gazdagságát jelentősen növelő - többségében ártatlan 3 milliós németséget, miközben sokakat megölnek közülük. Az 1945 májusától augusztusig tartó csehszlovákiai "wilde Vertreibung" ("divoky odsun" = vad kiűzés) keretében 750 ezer németet, majd az 1946–1948 közötti marhavagonokba zsúfolt transzfer során további 2-2,2 milliót telepítettek Németország amerikai, brit és szovjet zónáiba. A lipcsei pályaudvaron a szállítás viszontagságai során meghaltakból mintegy 400 ezer szudétanémet holttestét égették el a fertőzésveszély miatt. (Vélhetően ezt az utóbbi adatot a Csehországból és az új Lengyelországból vagonírozottakkal együtt kell érteni.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése