2015. december 21., hétfő

Sáska

Sáska az alig háromszáz lakosú zsákfalu Tapolcától 8 km-re a Bakony szélén gyönyörű természeti környezetben az Agártető-hegy lejtőjénél fekszik. Erről április elején szereztünk bizonyosságot kutyás kirándulásunk során.
A települést először 1385-ben említik, mint a Rátóti Gyulaffy-család birtokát. A falu templomát szent Imre tiszteletére IV. Béla szentelte fel 1250-ben a tatárjárás során lerombolt kápolna helyén. Külső homlokzatán freskótöredék látszik. Szigetszerűen áll a házak ölelésében a főutca (Kossuth L.) közepén. Először itt álltunk meg. A bőbeszédű templomgondnok beengedett minket, így egyszerű belsejét is megnézhettük.






Tájjelegű házból hetet találtunk.









Az erdészházhoz hajtottunk, majd a pajta előtt leparkolva otthagytuk az autónkat.


A környező erdő az Árpádok korában a királyok kedvelt vadászterülete volt. Most pedig nekünk kirándulásokra, sétákra vágyóknak ad lehetőséget. Az erdő rejtekén lévő renoválás alatt álló pálos kolostor romjait vettük először úti célul.










Mellette a tiszta vizű szomjat oltó Szent Jakab forrás.


Innen a piros jelzés mentén egy völgyben jutottunk le a faluba, amely közelében áll az „Emberkő” szikla. A legenda szerint a régi időkben, a Rátóti Gyula által 1260-ban alapított pálos kolostor egyik szerzetese faragta ki útmutatásul az eltévedt utazónak. Valójában a természet alkotta a formát, amit emberalakúnak vélnek.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése