2016. április 15., péntek

Érchegység - Teplice / Teplitz (11. rész)



Krupka és Duchcov után az ötvenezer lakosú Teplice (németül Teplitz-Schönau) lett a harmadik városa úti célomnak.
Nevének eredete a melegvíz jelenlétére utal, hasonlóan, mint a dunántúli Tapolca. A német neve Toplitz is a szlávból ered.
Vasútállomása palota jellegű, de a teljes pompáját majd a felújítás után fogja visszanyerni.



A városi tömegközlekedésben a trolibuszoknak nagy szerepe van.  












Északon a vasútállomás, nyugaton a kastély és az óváros, középen a fürdőkerület, majd keleten a dombon a vár található.
Teplice egykor híres fürdőváros volt, melegvizű fürdőit már a XVI. században említették. Fénykorában több híresség is ellátogatott ide, például Goethe, Beethoven is fürdővendég volt a városban. Forrásvizeinek vízhozama az 1800-as évek vége felé erősen meggyengült a környék szénbányászata végett, mára már a vizet szivattyúkkal tudják csak a felszínre hozni. Isiász, köszvény, reuma, ízületi betegségek, bénulások ellen hatásos. Teplice szerepét mára már nagyrészt Karlovy Vary (Karlsbad) vette át.


























Az első okleveles említése a településnek 1158-ból maradt fenn, amikor II. Wladislav (Ulászló) cseh király és felesége a thüringiai származású Judit királyné itt kolostort és bencés apátságot alapított, amely a huszita háborúk alatt pusztult el. Helyére épült 1583 és 1634 között a kastély reneszánsz stílusban, később empire stílusban építették át. Múzeum és képtár működik benne.

Kastélytér és a kastélytemplom

kastélytemplom

kastélytemplom


kastély







A Teplitz feletti uralmat a XIII. századtól 1634-ig a Kinsky grófok gyakorolták. Örökösödési viták után az új uraság a Clary – Aldringen család lett.
A XV. század végén Pogyebrád György cseh király és felesége várat is emeltetett.








1793-ban egy nagy tűzvész pusztított Teplicén, miután a város nagy részét klasszicista stílusban építették át. Az óváros a kastély előtt alakult ki, amely közepén pestisoszlop áll.

A Kastélytér a pestisoszloppal






A napóleoni háborúk idején 1813-ban Teplitzben gyűlt össze a három szövetséges uralkodó, az osztrák, a porosz és az orosz, hogy aláírják a Napóleon elleni szövetségi szerződést a teplitzi kastélyban.
Az első világháborúig a Habsburg Birodalomhoz tartozott, ekkor csatolták az újonnan létrehozott Csehszlovákiához. A lakossága túlnyomórésze az 1947-es kitelepítésig német volt. Az 1930-as népszámlálás alapján 23100 német és 5300 cseh lakta a várost. A Szudétavidék számos német szervezete székelt itt. A második világháború után, miután a csehszlovák kormány bevezette a hírhedt Beneš-dekrétumokokat, a német etnikumú lakosságát vagyonelkobzás mellett erőszakkal kitelepítették Teplicéből.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése