2016. szeptember 18., vasárnap

Herberstein és Stubenberg kastélyok


A szentgotthárdi határtól 50 km-re a Feistritz folyó kanyarulata által ölelt sziklára épült Herberstein várkastélyt vettük úti célul. Az egykori Magyarország most Burgenland határán átgurulva Fürstenfeld (Fölöstöm) belvárosa szélén haladtunk el. A helységnévtáblán utalnak a mellékutcákon a 30 km/h- val való közlekedés sebességére. Azon magyarok, akik nem értik a kiegészítő szöveget hajlamosak ezzel a tempóval cammogni 50 km/h helyett a főúton. Innen a második falunál Grosswilfersdorfnál az L403-as útra fordultunk, amelyen a kívánt célunkhoz jutottuk el.
Grosswilfsdorf


A megáradt Feistritz folyó hídján értünk St. Johann bei Herberstein falucska 421 méter magasan álló templomához, amely a szurdok végi dombra épült.


A számos római kori kőemlékből tudható, hogy a kereszténység előtt ez a kúp a környék temetkezési helye volt. A templom bejárata felett és a támpillérében láthatók a leginkább, hogy a régi sírköveket a templom 1170-es építése során felhasználták.



A pazar barokk belső az egyházi építészet remeke. Az orgona alatt zárt fülkéből kísérhette egykoron a misét a nemes Herberstein család.







A kolostor részen éppen külső tatarozás folyt. A belsejét a templomgondnok készséggel megmutatta a sekrestyével együtt, amely bútorai és freskói is ámulatba ejtők. 

A templomkertben megismerkedtünk egy népviseletes osztrák családdal, akik örömünkre megengedték a megörökítésüket.

Az állatkerthez autónkkal volt célszerű eljutni. A vasárnapi látogatók sokasága a parkolóban a helyek számát szűkössé tette. A 15 eurós belépőkhöz térképeket is adtak, sőt a kastély termeibe is beengednek vele. A kapun belépve egy gumikerekű álvonat parkolt, amely külön tarifáért vitte utasait a kastélyig.

Mi oda inkább a sétát választottuk. Az idő alatt a félmillió négyzetméteres állatkertben betekintést nyertünk az öt kontinensről származó több tucatnyi állatfaj életébe. Háziállatokból is akadnak kecskék, malacok és nyulak. Szomorúan tapasztaltuk, hogy csak nehezen, kellő türelemmel és sokszor csak távolról láthattuk az állatok többségét, mivel azoknak bőséges életteret biztosítottak. Itt nem kiállítási tárgyként, hanem élőlényként kezelik őket, amivel igyekeznek a lehető legjobban visszaadni a természetes élőhelyeik jellegét.












A Herberstein család már 21. generáció óta 720 éve lakja a várkastélyt. A XIII. században emeltette itt az első várat Herwig, Stubenberg grófja. Az 1290-ben került a Herberstein família kezébe. Egyik részében a leszármazottak jelenleg is mindennapi életüket élik. Olyan gazdag család volt, hogy egy időben Stájerország negyede az ő uralmuk alatt volt. A dicsőség viszont nem örök, a vár mostani urát börtönbüntetésre ítélték, mert az állatkerthez adott állami támogatást nem szabályszerűen használták fel.
Keleten nyílik a kastély pompás bejárata, két négyszögletű torony között. A tágas udvart toszkán oszlopokkal tagolt csodás árkádok keretezik. Innen közelítve hozzá úgy tűnik, mintha völgyben lenne, viszont a Feistritz folyó felől nézve sziklaormon állónak látszik. A mai pompáját sok száz év építése és átépítése után nyerte el.






Az eredeti berendezések megtekintése az óránkénti német nyelvű idegenvezetéssel lehetséges. Minket egy szlovén származású erős akcentusú férfi kísért. Van itt az ősök hagyatékából korabeli konyha korabeli edényekkel, megterített hatalmas étkező, hálószoba hitvesi ággyal, gyerekszoba játékokkal, nyereg- és porcelángyűjtemény meg még sok minden.


























A kastélyt sose foglalta el és nem dúlta fel ellenség, így a berendezéseket csak a használat koptatta meg. Még a hírhedt szovjetek is megkímélték, mert a család egyik őse írta a nagy becsben tartott első hiteles útleírást Oroszországról.




Ahogy haladunk előre a termekben, időnként le tudtunk tekinteni a Feistritz folyóra.

A látogatást követően lementünk a partra sétálni ahonnan jól látszik, amint a szurdok feletti sziklanyelven a kastély északi oldala függőlegesen mered a mélybe, amelyet három oldalról vesz körbe a kanyargó víz. A hídon és az emelkedő erdei ösvényen át az állatkertbe, majd a parkolóba jutottunk vissza.




A szomszédos 2,5 km-re lévő - strandjáról is ismert - Stubenberg am See kicsiny központjában is körülnéztünk mielőtt hazaindultunk volna. Hálóval védett gyümölcsösök mellet értünk a XIII. században épült masszív várkastélyhoz. Nagyvázsonyhoz hasonlóan ez is a domb oldalába épült. Nevét az első tulajdonosáról gróf Stubenbergről kapta. Később a Draschler család tulajdona lett, akik reneszánsz stílusban alakíttatják át.  Ötven évig 1925-1975 között ferences rendi kolostorként működött, majd 1980-ban vásárlás útján magántulajdonba került és szállodává alakították át.







Innen pár lépésre az 1758-ban épült barokk templom közelében már 1113-ban állt egy régebbi. Csupasz falai között gazdag díszítésű oltárak és szószék található. A paplakban a helyiek elbeszélése szerint itt is, mint másutt migráns család van befogadva.










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése