2016. december 10., szombat

Hegymenet: Badacsony


Badacsony a hegy 1. rész

Badacsony egyik legismertebb és legszebb tájaink egyike. Ezt a vulkanikus hegyet 2014 elején négyszer látogattam meg amire teljesen végigjártam és lefényképeztem a csodás népi építészetünk itteni emlékeit, annak romjait vagy abban a stílusban épült új pincéit és nyaralóit. Szerencsére többségében csak tájba illő építményeket engednek a hatóságok és a sufniszerű tákolmányok tiltva vannak. A településhatárok pontos földrajzi elhelyezkedésével, mint látogató nem voltam teljesen tisztában, így lehet, hogy egyes képeket máshová kellett volna besorolnom. Badacsonytördemic, Badacsonytomaj és kis részben Nemesgulács osztozik a hegyen.
Badacsony nevének eredetéről nincs biztos forrás, de az én véleményem szerint honfoglalás kori vagy még korábbi esetleg avar lehet. A környéken több földrajzi név is a szlávok egykori ittlétéről tanúskodik, de mégsem tőlük származik. A székelyeknél a régebbi szavaink jobban megőrződtek, ezek egy része még a besenyőktől vagy más sztyeppei türk népektől ered. Tájszólásukban BODACS jelent apró szarvasmarhát, tinókat, borjukat. Alkalmasint az apró éretlen gyümölcsöt jelentő BODOCS szónak az átvitt értelmű változata, t. i. a tinók, borjuk is a maguk nemében még apró éretlen, fejletlen állapotban vannak. Az apró éretlen gyümölcsre utalás akár a Dunántúlt elfoglaló őseink évszakára, hónapjára is utalhat, amikor még a szőlő éretlen volt a hegy lankáin. Amennyiben a borjakra utalás lenne a név eredetében a megfelelő, akkor érdemes megemlíteni, hogy a Badacsony ikertestvérének tekinthető szomszédos Szent György – hegy és Csobánc fennsíkján is az ’50-es években még folyt legeltetés. Egyébként Csobánc nevének eredetét is az állattartással kapcsolatosnak vélhető. A fátlan fennsíkról kiválóan be lehet látni a környéket. Egy ácsolt toronyból a végvári rendszerben jó segítség lehetett a riasztási lánc hatékonyságában. A környék lakói ide is felmenekülhettek a hadaktól, ha a várakat már nem érték volna el. A felvezető utat kellett csupán eltorlaszolni vagy megvédeni. A fennsíki legelőről a kérődzőket jóval nehezebb lett volna elterelni a rablóknak, de az őrzésük is kevesebb embert igényelt a természetes akadály miatt.

A Badacsony környéki régészeti leletek nagyon sok mindenről árulkodnak annak ellenére, hogy nagy részét megsemmisítette a szőlőkultúra, amely feldúlta a hegyoldal őskori sírmezőit. A Nyugatról hódító kelták Kr.e. a IV. században a Dunántúlt megszállva a Balaton vidékén kb. Kr.e. 380-ban jelentek meg. Csontvázas temetőt is találtak tőlük. Szőlőműveléssel már ők is foglalkoztak. A rómaiak a kelták itteni csoportjáról Pannonia tartományként nevezték el a Dunántúlt. Az Aquincumhoz vezető út nyomvonala Római út néven még ma is megtalálható. Ókori módra sorra épültek köré a villák, uradalmak. A hagyomány Probus római császár nevéhez fűzi a pannóniai, s így a badacsonyi szőlőkultúra megteremtését. Domitianus császár betiltotta az újabb szőlőtelepítést és elrendelte a meglévők felének kiirtását, mert a pannoniai borok rontották az itáliai borok versenyképességét. Az V. századtól a népek országútjává vált a térség, ami a magyar honfoglalással zárult le. A Balaton vidékét a hunok elől menekülő germán törzsek özönlötték el, majd megjelentek a maguk a hunok is. A Hun Birodalom bukása után rövid ideig a germán keleti gótoké volt a Balaton környéke, majd a rokonaiké a longobárdoké lett a hatalom. Nagy részük innen Itáliába vonult, átengedve a területet az ázsiai eredetű avar hódítóknak. A szláv törzsek a VI. század végén az avarok segédnépeiként özönlötték el a közép-európai területeket. Az avarok szövetségeseiként számos hadjáratban vettek részt. Őket két és fél század után a germán eredetű frankok győzték le. Pannoniában a népvándorlás viharos időszakában sem hagytak fel a szőlőtermesztéssel. Az egymást követő hódítók pedig mivel maguk is kedvelték a bort, nem pusztították el a korábbról örökölt szőlőkultúrákat. Végül a Kárpát-medencébe 896 táján megérkeztek Árpád fejedelem vezetésével a törzsszövetségben élő magyarok. A frankok és morvák megosztásában álló Dunántúlt pár évvel később 902-ben hódították meg. A legelőkelőbb vezérek nemzetségei szereztek hatalmas birtokokat e vidéken. Erről tanúskodnak a Lád, a Kál, a Keszi összetételű helynevek. Badacsonytomaj névadója a Tomaj Nemzetség, Tanuzoba besenyő vezértől származtatja magát, aki még Taksony fejedelem korában költözött hazánk területére. Az első írásos emlékek a hegy nevének említésével 1344-ből valók. Országos hírűvé azonban csak a XVIII. és a XIX. században vált, főleg Kisfaludi Sándor költészete révén. Badacsonyt és az itteni szüreteket nemes birtokosaink hozták divatba a XVIII. század végétől. Szőlőikben díszes présházakat építettek és fényes mulatságos szüreteket rendeztek. A település létalapja évszázadokon át a szőlő volt, valamilyen formában szinte mindenki ebből élt. A gyakorlat az volt, hogy a földesúr a tulajdonában lévő szőlőt haszonbérbe adta jobbágyainak, amelyek után a tulajdonjog elismeréséül hegyvámot fizettek. A badacsonyi szőlőhegyen az urasági és adóköteles jobbágyi szőlők mellett voltak szabad illetve nemesi szőlők is.






Badacsony hajókikötője

Szent György - hegy az ikertestvér





















Badacsonytördemic
Területe már a bronzkorban és római korban is lakott volt Az innen előkerült régészeti leletek a keszthelyi Balaton Múzeumban találhatók. Tördemic Tordaméc szláv személynévből származhat. Első okleveles említése 1219-ből való, Terra Turdemiz néven. A középkorban egytelkes nemesek lakták, erre utalt korábbi neve, a Nemestördemic is, amit 1950 előtt viselt. A török időszak alatt teljesen elpusztult 1574-től az összeírók szerint teljesen elpusztított és elhagyott helyként szerepel. Egészen 1696-ig meg sem említik a települést, ekkor 17 nemes portáját jegyzik fel. A nemestóti nemes Szabó család birtokolja 1764-ben. A II. József császár-féle térkép szerint 1784-ben a Cságoly malom már áll. A gróf Eszterházy család 1836-tól uralja Tördemicet. Eredetileg Zala vármegyéhez tartozott. Nemesi falu jellege 1848-ban szűnt meg. A hatalmas méretű filoxera járvány nagy pusztítást okoz 1891-ben, 1896-ban pedig pusztító jégeső veri el a termést. Új virágkora az 1908-ban Budapest – Tapolca vasútvonal megépülésével kezdődik. A Badacsonyon nyitott bazaltbánya hatására a településen megindult a fejlődés, de máig megőrizte falusias jellegét és a hegyen okozott sebet. A település igazi fejlődése az 1920-as években indul, amikor Debrecenyi Gyula volt a plébános, ekkor alakul ki a mai főutca, a környékben elsőként bazalt kővel kirakva, megépül a nagyiskola, lecsapolják az Eger patak vizét, megalakul a Lábdi Főrdő Egyesület és a Hitel és Hangya Szövetkezet. A hálás utókor utcát nevezett el róla. Az első kultúrotthona 1941-ben épült meg. A Rákosi korszakra esik önállóságának elvesztése, amikor a szomszédos Badacsonytomajhoz csatolják, ez az állapot egészen a rendszerváltásig fennállt, sokat késleltetve a település fejlődését. A település a badacsonyi borvidék része. Lakói a szőlőtermesztés és bortermelés mellett főként idegenforgalomból élnek.
Badacsonytördemic része Badacsonylábdihegy a krónikák 1297-től említik Laad, Kapolnaklad, Laddy, Lábody hegy néven. Az elsődleges névváltozat a magyar Lád személy illetve nemzetségnévből ered, amely a magyar „láb” domborzati köznév beleértésével lett Lábdi. Kiegészülve a hegy, magaslat szóval és a Badacsony jelzős előtaggal nyerte el mai nevét. Birtokosai a Lád vagy Vérbulcsú nemzetség, a Rátóti Gyulaffy család, a Csóri majd egyes részeit a királyi birtokadományként a Csoron család. Egy időben a karthauzi szerzeteseknek is volt birtokuk a területen. Végeláthatatlan birtokperek után Devecser vára birtokolja, majd utolsó ura 1945-ig az Eszterházy család. Lád nemesi falu, lakói taksát nem fizettek. Jobbágyok a török pusztítás után alig maradtak, 1545-től pusztának minősítik, de 1594-ismét lakott viszont a töröknek adózik. A XVIII. századtól az Eszterházyak bormérést, mészárszéket és vámházat tartanak fenn a szőlőhegyen. Az újratelepült falu lakóinak fő megélhetési forrása a szőlő, ez erősíti a település hegyközség jellegét. Egy 1299-es oklevél említi, hogy a Lábdi templom Szent István első vértanú tiszteletére van emelve. A jelenlegi kápolnát 1847-50 között építette gr. Eszterházy Károly pápai földesúr a szőlőbirtokosok hozzájárulásával. Felszentelése 1850. július 31-én történt Szent Ignác tiszteletére. A szűk kápolnát 1900-ban kibővítették. Sekrestyét építettek hozzá, emeletén oratóriummal. A kibővített kápolna megáldása 1900. július 29.-én történt a szomszédos plébánosok és hívek részvételével. A kápolna tatarozása 1986-ban történt a nyaralók és a helybeli hívek hozzájárulásával.









Szent Mihály templom


kőoroszlán másolata













Szent György - hegy és Badacsonytördemic

Badacsonytördemic





általános iskola





Szent Ignác kápolna Badacsonylábdihegy










































buszmegálló Badacsonylábdihegyen


Badacsonytomaj
Badacsonytomaj területe már az ókorban is lakott volt, az ásatások felszínre hozták egy kelta település maradványait. A rómaiak egész biztosan termesztettek itt szőlőt, a Badacsony oldalán akkoriban is számos ültetvény volt. Névadója állítólag egy besenyő vitéz, Urkund fia Tomaj volt, aki I. István korában birtokolta a területet. A középkortól nem egyházi birtok lévén kevés feljegyzés maradt fenn. Első okleveles említése 1313-ból származik, Thomay formában. Mindenesetre 1263-ban már pálos rendház állt itt, ennek nyomait a XIX. század során tárták fel. A török hódoltság idején lakossága megfogyatkozott, 1550-ben plébániája is elhagyatva állt, de a források szerint a település folyamatosan lakott maradt. A szőlő és gyümölcstermesztés mellett fokozatosan pihenőhellyé vált a XVIII. századtól. Bora kedvelt lett és sorra épültek itt a pincék és a borházak. Ismert a város hegykönyve és hegytörvényei. Fejlődése a bazaltbánya 1903-as megnyitásával új irányt vett, a lakosság száma megkétszereződött. Utcáin 1909-től lóvasút is járt. A kőkitermelést a Rákosi diktatúrában politikai foglyok is végezték. A hegy csúfítását 1965-ben fejezték be. A félévszázados bányászatot sajnos nagyon megsínylette a hegy látványa és élővilága. A további károkat megelőzendő a térséget hamarosan tájvédelmi körzetté nyilvánították. Szent István király korától az 1950-es megyerendezésig Zala vármegyéhez tartozott. A 2100 lakosú Veszprém megyei falusias település 2004-ben kapott városi rangot Badacsony és Badacsonyőrs (korábban Kisőrs) összevonásával.

Szent Imre templom

neoromán, bazaltból épült római katolikus templom (Fábián Gáspár 1932)










református templom Badacsonytomaj









buszmegálló Badacsonytomaj

közvécé



városháza Badacsonytomajon





buszmegálló Badacsonytomajon







































vasúti megálló Badacsonyban

vasúti megálló másik nézetből










 
Szent Donát kápolna Badacsonyban






















Szegedy présház

Szegedy Róza-ház, itt élt Kisfaludy Sándor és felesége



Szépkilátó Borozó













Szent Anna kápolna











































Nemesgulács


távolban a Szent György - hegy

távolban a Csobánc, közelebb a Gulács látható















bevakolva biztos szép lesz
















Badacsony a hegy 2. rész
A Balaton északi partján áll a szemmel aligha kikerülhető természeti csoda, a Badacsony. Mintha Isten lecsapta volna a vulkán csúcsát, így koporsót formált belőle. Oldalában szőlőtőkék ezrei sorjáznak, felettük, pedig néhol lávaoszlopok úgynevezett „bazaltorgonák” emelkednek ki a lombok közül. BADACSONY a Balaton parti hegyek fejedelme. Valóban méltó e névre, mert nem csak legnagyobb, legszebb, de a leghíresebb is valamennyi hegytárs között. Hírneve messze túlröpül az ország határain is, mindenüvé, ahol azt a gyöngyöző tüzes nedűt ismerik, amelynek a neve: „Badacsonyi bor”.
A Badacsony a Tapolcai-medence legmagasabb tanúhegye, a Balaton két öble közé ékelődve magasodik. A csaknem kerek hegy kerülete 11 km, észak-déli irányban kissé megnyúlt tetőrégiójának átmérője 1–1,5 km, legmagasabb pontjának tengerszint feletti magassága 437,4 m. Oldalát 280 méteres magasságig – szőlőtermesztésre kiválóan alkalmas – különféle laza üledékek borítják, efelett szürke bazaltsziklák és kőfolyások bukkannak elő az erdő sűrűjéből. A hegyről a déli parton fekvő Fonyódra, illetve Fonyód–Alsóbélatelepre látunk rá.  A Badacsony kialakulásának története – a Tapolcai-medence többi tanúhegyével együtt – régmúlt időkbe nyúlik vissza. Mintegy 260 millió éve, a földtörténeti óidő, a paleozoikum vége felé, szertekalandozó folyóvizek teregették el a kavicsos-homokos üledéküket. Ennek összecementálódott anyaga építi fel a szomszédos Örsi-hegy tömegét. A rákövetkező triász időszakban a Tethys-óceán öntötte el a vidéket, agyagos, meszes és dolomitos iszapot hagyva hátra, amelyek az idők folyamán márgává, mészkővé és dolomittá szilárdultak. Az ezutáni 190 millió évről csak elképzeléseink vannak, mivel egy szárazföldi lepusztulás eltüntette a fiatalabb kőzeteket, csupán a miocén kortól ismerjük megint a földtörténeti eseményeket. Ekkor - mintegy 20 millió éve - a megélénkülő földszerkezeti mozgások hatására süllyedni kezdett a Tapolcai-medence, ugyanakkor a Keszthelyi-fennsík és a Balaton-felvidék megkezdte emelkedését. A medencét elöntő, félig sós vizű miocén tengert hozzávetőlegesen 11 millió éve „felváltotta” a Pannon-tenger, amely a világtengerektől elzáródva fokozatosan kiédesedett, majd beltóvá alakult. Homokos-agyagos üledékeinek lerakódásával egy időben, nagyjából 4,5 millió éve kezdődött meg a táj mai arculatát meghatározó bazaltvulkanizmus és kb. 3 millió éve csendesedett el. A hordalékokkal feltöltődött Pannóniai-beltó medencéje addigra szárazulattá vált és fokozatosan tovább emelkedett, aminek következtében megindult rajta a lepusztulás. A laza, cementálatlan üledékeket lemosta a víz, elfújta a szél, kialakult a tanúhegy jellegű táj. A jégkor idején, az élénkebb mozgás hatására fokozódott az erózió, majd mintegy 20 ezer évvel ezelőtt, többszöri beszakadás után létrejött a Balaton.
Badacsony a szőlő és bor városa
A kelták, rómaiak és a népvándorlás időszakában is folyt szőlőtermesztés a Badacsonyon. A kelták K.e. a IV. században a Dunántúlt megszállva szőlőműveléssel is foglalkoztak. A magyarság a XI. században szőlőt művelt a Balaton-felvidéken. Erről a tihanyi alapítólevélben esik szó. Több századon keresztül a borkezelés ókori nyomon haladt. A szőlőt szüret után taposták, erjesztették és cserépedényekben tárolták, bőrtömlőkben szállították. Az anyagedényeket később felváltották a fahordók és a bor szállítása is ezekben történt. A török háborúk végvári harcai idején sem hagytak fel ezen a vidéken a szőlőtermesztéssel, pedig állandóan változott a megművelt földterület nagysága. A XVIII. századig írásban foglalt feljegyzést a Badacsonyi szőlőkről nem találunk, csak a közvetett bizonyítékok igazolják a szőlőművelést. Ettől az időtől kezdve viszont sokféle feljegyzés készült. Például: ebben az időben a szőlőtőkéket még nem sorba rendezve ültették a hegyoldalra, pedig sokkal jelentéktelenebb vidékeken már soros művelés folyt, itt a leggyakoribb fajta a kéknyelű a megtermelt badacsonyi borok közül a leghíresebb a fehér ürmös. Készítése szüretkor kezdődött, a mustot lassú forralással felére főzték, kiforrás céljából hordóba tették, több év érlelés után kapta meg azt a fűszerdús zamatot, amelytől sajátságos, édes bor keletkezett.
Rózsakő Borpince Vendéglő

Badacsony – Tomaj hegykönyvében törvények (articulusok) szabályozták a szőlővidék életét: Szent György napkor a szőlősgazdák hegybírót és 12 esküdtet választottak, feladatuk egész éven át a szőlőhegy kár nélküli megőrzése volt. Szőlőpásztorokat fogadtak fel, akik nyáron a szőlő, télen a hajlékok megőrzéséért feleltek. Hites notariust neveztek ki, a hegybíróság ügyeinek intézése. A hegybíróság büntetést szabott ki, ha nem művelték rendesen a szőlőt és környékét, ha káromkodtak a szőlőben, tüzet raktak, vagy verekedés támadt, illetve lopást észleltek. A büntetés botütés, pénzbírság, vagy a megbízatás megvonása volt. A szüret kezdetét mindig a földesúr határozta meg. Szüret után legelőször a hegyvámot kellett rendezni (kilenced, tized). Szőlőterület adás-vétele csak a hegybíró és az esküdtek tudomásával történhetett. A hegy igazán jól kezelt, minőségi termést adó szőlői a világi és egyházi nagybirtokosok tulajdonában voltak. Ilyen neves földbirtokosok voltak: Ranolder János veszprémi püspök, gróf és herceg Esterházyak, Hertelendyek, Tarányiak, Szegedyek, Skublitsok, Békássyak. Később, a XVIII. század vége felé polgár családok is vásároltak nagy szőlőbirtokokat, mint Sümeg nagy fia, Ramasetter, vagy a tapolcai kereskedő család, Lesznerék. Az Ibos család volt az utolsó tulajdonosa a Ramasetter birtoknak, akik világhírnevet szerzett a Badacsonyi bornak. Új lendületet adott az itteni szőlő – és bortermelésnek a XIX. század végén herceg Esterházy utolsó tiszttartója, Krassay Vilmos. Évente növelte a szőlőterületeket, telepítésnél ügyelt, hogy fajtiszta borokat nyerjenek. A hordókba olaszrizling, szürkebarát, zöldszilváni, kéknyelű, ottonel, musköt lünnel borok kerültek. Az értékesítés palackozva eredményesebb volt, ezért 1930-tól az egész termést így hozták forgalomba. A borok nagyobb tételekben kerültek külföldre, Bécsbe, Londonba és más országokba (Svédország, Amerika...).  Az igazi nagy hírnevet Badacsonynak az itt termő fajták közül a kéknyelű szerezte. A földreform során 1945-ben új tulajdonosok vették birtokba a szőlőket. Nagyobb területekhez a Badacsonyi Állami Gazdaság, a Szőlészeti Kutató Intézet és később a Badacsonyi Szőlősgazdák Hegyközség Szakszövetkezete jutott. Mára ez a kép teljesen megváltozott. A szőlőterületek ismét magántulajdonba kerültek. Családi vállalkozás keretén belül történik a gazdálkodás, borkészítés, értékesítés. Badacsony neve országos hírűvé a XVIII. és a XIX. században vált, főleg Kisfaludy Sándor költészete révén. A költő sok szállal kötődött a tájhoz, művészetéből vég nélkül lehetne idézni Badacsony dicséretét. Gondoljunk csak a mindmáig Kisfaludy Sándor és Szegedy Róza nevétől elválaszthatatlan 1795-ös badacsonyi szüretről írt költeményre!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése