2021. február 12., péntek

Valkonya, Bánokszentgyörgy, Bázakerettye

 

Októberben Nagykanizsától É-Ny-ra Valkonyára ebbe a 60 lakosú zsákfaluba tértem le, ami a 7 számú főút leágazásától 7 km-re található. 

Valkonya: elágazás


Az erdős dombok rejtekében megbúvó apró községben az utóbbi időben a falusi turizmus virágzik. Az érintetlen környezet, a gyönyörű táj, és az igazi falusi nyugalom egyre több turistát vonz. A települést érinti a Dél-Dunántúli Kéktúra. A szlovén, horvát határ közelsége és neve ellenére főleg magyarok lakják. Valkonya neve a szláv Volkona személynévből alakult, amely a régebbi Vlkonja – vlk szóból ered, jelentése farkas. Első említése 1019-ből származik, amikor egy okirat a zalavári apátság dézsmafizetési helyeként említi. Falunévként először Wolkuna néven szerepel egy 1288-as adásvételi okmányban. A török elleni háborúban azonban a település elpusztult. Miután a herceg Esterházy család birtoka lett ők kezdik 1694-ben újra benépesíteni.

A haranglábát 1923-ban téglából építettek. Fülkéjében tároltak egy kisméretű tűzoltó fecskendőt, majd oltárt építettek a harangláb fülkéjébe, s az épület ezzel kápolnává alakult. Alkalmanként itt mutatják be a szentmisét. Fából faragott szobor áll 1992 óta a kápolna mellett: fiát sirató anya, és az előtte álló kopjafára felírták a két világháború hősi halottainak nevét. Ugyanebben az évben a kápolnához csatlakozva a hívek számára oldalt nyitott, fedett terasz készült, a beton aljzaton padokkal.

Valkonya: kápolna

Valkonya: kápolna

Valkonya: kápolna

Valkonya: kápolna


Egyetlen rövid utcája mentén sorakoznak házai. Némelyik még népi jelleget mutat a homlokzatán. Közülük párat felújítottak, de másikak még erre várnak. Fontos lenne a falu arculatának megmentése érdekében.


Valkonya


Valkonya

Valkonya

Valkonya

Valkonya

Valkonya


A Zalai falvakra jellemző domboldali szőlőművelés nagyon megszűnőben van. Ennek számos oka van a mai felgyorsult világban. A munkaigényes gyümölcs, hogy borrá váljon tradicionális szép tudást igényel. Ehhez egyre kevesebbeknek van türelme és ideje. A madarak, vadak és tolvajok is nagy károkat tudnak okozni.  A felhagyott présházak, pincék elgazosodtak, majd bozótos és akácos nőtte körbe ezeket, mivel nyomott áron sem vették meg mások. Néhol villany van, de már víz nincs, így kutat kellene fúratni nem kevés pénzért.

Valkonya

Valkonya

Valkonya

Valkonya

Valkonya: présház

Valkonya: présház

Valkonya: présház

Valkonya: présház

Valkonya: présház

Valkonya: présház

Valkonya: présház rom

Valkonya: ikerprésház

Valkonya: présház

Következő nézelődésem helyszíne a szomszédos bánokszentgyörgyi hegyközség volt. Itt még az Őrségre jellemző rönkökből készült présházból is maradt pár. Az egyiket egy 99 éves bácsika látogat szinte naponta. A környezetét már itt is visszahódította a természet. 

Bánokszentgyörgy: présház


A közelben egy gondos gazda árulta 2508 nm birtokát. Néhol lógott még néhány zamatos Izabella szőlőfürt. A villanyoszlopról bekötött áram használható világításra, főzésre és villanypásztorra. A felső szinten régi bútorokból kis lakosztályt alakított ki két helyiségből. A lépcső alatti tűzifát a kályha táplálására tartalékolják. A csapadékvíz ciszternában való összegyűjtése a kút hiányát pótolja. Egy része a vécé öblítését szolgálja.

Bánokszentgyörgy


Bánokszentgyörgy

Bánokszentgyörgy



Bánokszentgyörgy

Bánokszentgyörgy: összeomlott présház








zalai domb

löszfal

A domb másik oldalán lesétáltam a temető illetve az 1934-ben épült Nagyboldogasszony kápolna mellett Bázára, ami a 800 lakosú Bázakerettye keleti része 1937-től. 

Bázakerettye: bázai Nagyboldogasszony kápolna

Bázakerettye

Bázakerettye


A településnév mindkét fele szláv eredetű. Az egyesítést követően a fúrások eredményeként kőolajat és földgázt találtak. A kutakat a második világháborúban megsemmisíteni igyekeztek az USA bombázói. 

Bázakerettye


Természeti kincsei között azonban nem csak a kőolaj, hanem a termálvíz is megtalálható. Külső medencés fürdője szezonális nyitvatartással üzemel.


Bázakerettye: termálfürdő



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése