2014. augusztus 23., szombat

A Morva mentén Morvaországban (2. rész)

Uhersky Ostroh (Magyarsárvár) a kanyargó Morva szigetére a XIII. században épült királyi várból és a köréje alakult településből áll. A cseh határt biztosította Magyarország felől. Cseh neve a „sarkantyú” vagy a „sziget” szóból alakult ki.
A falfirkás állomástól kb. 700 méternyire a Morva fölött ívelő robusztus vasbeton hídhoz érni. 




Azon átjutva a macskaköves burkolaton haladva az óváros szélén 1570 óta őrködő négyszögletű várkastély tűnik fel. Hófehér falai egykoron a Liechtenstein hercegeket, most pedig önkormányzati és kulturális központként szolgálja a várost.






Főterének közepén az 1634-ben épült Szent András templom áll. 





A körülötte lévő pár polgári ház a négyezres városka nagyságához illeszkedik.


Innen negyedórás menetidővel a szomszédos Uherske Hradisba (Magyarhradis) vonatoztam. A jelenleg 26 ezer lakosú várost II. Ottokár cseh király alapította 1257-ben Novy Velehrad néven, de 1294-től Hradiste, majd Uherske Hradiste-ként (Magyarhradis) említik. Mátyás király Morvaország elfoglalásakor új címert ad a városnak. 


Kétkörös vizesárkával jól védhető helynek számított a középkorban, de mára szinte semmi sincs a városfalból.
Vasútállomása a morva népi építészet remeke. 


A szemközti park mellett sétálva jutni a nyüzsgő főtérre. 








Keleties ruhába öltözött fiatalok reklámozták a hindu zene monoton taktusaival kísérve az ázsiai vallást. 


A közeli Xavéri Szent Ferenc templomának nyitott kapuján is behallatszott. 





A műemlékvédelmesek és restaurátorok munkájának nagyszerű eredményeként az egykoron szürke városból ismét látványos turistaközpont vált. 













zsinagóga
A Morván átívelő vasúti hídon a kerékpárosok és gyalogosok sávjában átsétáltam Magyarhradis másik vasútállomására.

Neve nagyon megtévesztő a tudatlan turistának, mert lefordítva „Magyarhradis óváros” jelentéssel bír (Stare Mesto u Uherského Hradiste). Semmilyen régi építményt nem találni ebben az ipari negyedben, viszont érdekességként egy fregatt, egy világítótorony és egy oszlopokra emelt leselejtezett utasszállító repülő kelti fel a figyelmet. 



A várótermet kimelegedve értem el, így hűsítő sörrel enyhítettem a folyadékveszteségemet, miközben a gyengülő akkumulátoromat tölteni dugtam be a konnektorba.
(folyt. köv.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése