2014. augusztus 9., szombat

Erdély: 2. Nagyenyed

A négyórás gyulafehérvári nézelődést követően 13:19 órakor az elrománosodott egykori szász és magyar többségű 22 ezres Nagyenyedre (Aiud) vonatoztunk.
A torockói buszunk indulásáig a kopottas vasútállomás épületétől kezdtük a belváros körbejárását a 14 órai érkezésünk után.



A fő terére kihagyhatatlanul itt is beerőszakoltak egy Kárpátokon túli ízlésű ortodox templomot, amely a XV. századból származó református vártemplom mellett éktelenkedik.





Nagyenyed 1907-ben







a református kollégium



Az utóbbi bástyáját és a közeli híres kollégiumot felújítás alatt láthattuk. A piacra lekanyarodva az ottani buszmegállóba álltunk be, ahonnan a kijavítatlan menetrendtől eltérően tíz perccel később 16 órakor indult a járatunk Torockóra.


A kelták, rómaiak idejében is állt már itt település. Nagyenyedet a kitartás városának is említik, mert annak ellenére megmaradt, hogy a történelme során többször feldúlták és porig rombolták. A tatárok, labancok pusztításai felejthetetlenek. A románok által mindenütt dicsőített Mihai Viteazul vajda 1600-ban felégette és a másik favorizált történelmi alakjuk Avram Iancu 1849-ben a felbőszített seregével három napig pusztították a várost. A lakóházakat lerombolták, a híres kollégium és levéltár dokumentumainak nagy részét elégették, 900 lakost válogatott kegyetlenséggel megöltek a többieket pedig elkergették.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése