2014. augusztus 9., szombat

Erdély: 6. Tordai-hasadék

Torockóról ide is stoppal értünk. Egy budapesti család vett fel reggel minket a mikrobuszukba, akik szintén e természeti szépséget kívánták bejárni. A 86 éves dédpapa is teljes fittséggel vágott a szurdoknak. Mészkő (Cheia) falvacska határában a bánya melletti út katasztrofálisan rossz állapotban van, de utána Ausztriát megszégyenítő minőségű. 

                                                                         
                                                                       Mészkő falu



















Tordai - hasadék







A menedékház és a büfé mellett kőlépcsőkön jutni a Hesdát patak 2 km hosszú szurdoka felé. Itt egy fabódénál 4 lei-t kérnek a belépésért, de mi a nyitás előtt érkeztünk és megúsztuk a sarcolást.  Járható ösvény vezet hol az egyik, hol a másik parton és ezeket függőhidak kötik össze.

Tordai - hasadék

A hasadék két oldalán mészkőgerincek húzódnak olykor 250 – 300 méter magas sziklafalak kíséretében.



Lógó alpinistákat is látni rajtuk gyakorlatozni.


A 32 barlangja többségében csak lyuk, amelyek megközelítése nehéz és veszélyes.



A mohával benőtt csorgó kristálytiszta vizet ad a szomját oltani szándékozónak.



Néhol kötélkorlátban kapaszkodva tudunk tovább lépkedni a márványsíkosságú szűk kőpárkányokon. A hasadék körülbelül felénél a patak kiszélesedik és álló víztükörnek tűnik a lassú folyása miatt. Poénból valaki egy pár gumicsizmát ásott a földbe egy szikla tövébe, amellyel olyan hatást keltett, mintha az valakit maga alá temetett volna.



A búja növényzet szép virágai között néhol szemetet is találni, ami rontja a hely természeti értékét.





Tordai - hasadék





A hasadék végén dönthettünk volna, hogy a piros turistautat választva fölkapaszkodunk a hasadék peremére és egy másik látványos sétával térünk vissza, de inkább egy magyarországi család kíséretében jöttünk vissza a menedékházhoz. Ők autójukkal a főútig vittek minket, ahonnan stoppal értünk vissza a szállásunkra.


Számos Szent László-legenda kapcsolódik a hasadék kialakulásához.
1. A monda szerint László király serege kemény ütközetet vívott a túlerőben lévő kunokkal Torda határában, de hiába, mert annyian voltak, mint fűszál a réten. Ebben a reménytelen helyzetben László király úgy döntött, hogy visszavonulást fúvat, nehogy odavesszen a serege. A kűrt szavára visszafordultak a magyarok és a Torda feletti hegy irányába kezdtek vonulni. A kunok rögtön a nyomukba eredtek. Tudták, ha Lászlót elfogják akkor az övék lesz a magyar föld. Mindannyian a király után vetették hát magukat. László paripáján véres hab vert ki, mégis olyan közel értek már hozzá a kunok, hogy fejszékkel levághatták volna. Ekkor László feltekintett az égre és Istenhez fohászkodott segítségért. S, ím abban a pillanatban kettéhasadt a hegy, s László háta mögött rettentő nagy hasadék tátongott. A kunok meghökkenve álltak meg a szakadék peremén, majd a csodát látva ijedtükben visszafordultak. A szerencsésen megmenekült király lovának patkónyomai ma is látszanak a hasadék fölötti Patkós-kövön.

2. A hasadék szokatlan földrajzi elhelyezkedése révén számtalanszor megmentette a magyar népet. Egy erről szóló romantikus legenda lenne a következő: Batu kán a hozzájuk csatlakozó kunokkal megtámadta a hasadékot mivel a környékről a nép ide húzódott vissza. S, mivel Kendi Gyula embereivel minden roham elől megvédte a hasadékot, a kán továbbindult, de hátrahagyta Keme nevű kun vezérét, hogy éheztesse ki a bujdosókat, elzárva a barlangok bejáratát. Keme azt követte, hogy adják ki kincseiket s ezen kívül a legszebb hat lányt a szabadságukért. A magyarok készen álltak inkább utolsó emberig is harcolni, de Kendi Gyula gyönyörű nővére, Kendi Ilona hajlandó volt még öt társával együtt feláldozni magukat. Ugyanis mindenkinél tőr volt, amivel védeni akarták magukat a gyalázattól. A hős lányok a kincsekkel együtt a kun táborhoz közeledtek, de amint Kendi Ilona és Keme meglátták egymást, egymásba szerettek. A lány azonban kijelentette, csak úgy lesz felesége, ha Keme kereszténnyé lesz és a magyarokhoz társul. Keme boldogan teljesítette ezt a feltételt. Népével a magyarokhoz csatlakozott és segítette őket további küzdelmeikben.

3. A Tündérvár nevű barlangban tündérek laknak. Szentgyörgy-nap éjjelén megnyílik a barlang. Ekkor kihordják a kincseiket a tündérek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése