2015. november 26., csütörtök

Stuttgart és Ulm (2. rész)

Miután (2007 tavaszán) Stuttgartból a Mercedes Museumból eljöttem Ulmba utaztam.


















Késő délután értem a Duna - partra.  Belvárosának 80 százalékát helyrehozhatatlanul szétbombázták még a háborúban. Az újjáépítés folyamán sajnos nem mindenütt törekedtek a belváros történelmi képét megtartani. Az egyik leggusztustalanabb az üvegpiramis formájú könyvtár.


Időm rövidsége okán múzeumlátogatást nem terveztem. Ismertebb utcáin járkálva fotóztam jellegzetes házait a vonatom indulásáig.






























Majd Augsburgban a vasútállomásról a két vonat közötti rövid időben az esti fényben egy fotó készítésére volt lehetőségem kiszaladni.

Augsburg

Münchenben az állomási büfé egyike átalakított autóból volt, amit éppen érkezésemkor csuktak le.

München

Ulmról:
A város területe már az újkőkorszakban is lakott volt. Alemann település létét a főpályaudvar közelében feltárt nagy temető is bizonyítja. Ulm első említése 854-ből származik, Ulmot ekkor "Karoling palotának" nevezték. A Salierek 1024-1125 közötti és Stauferek 1138-1268 közötti uralkodása alatt sok a sváb hercegség és a német birodalom történetét befolyásoló döntés született. Barbarossa Frigyes emelte városi rangra 1164-ben. A XV. és XVI. század volt Ulm egyik arany-korszaka, a városban előállított kiváló minőségű textilek gazdaggá tették a várost, amely a város művészeti életét is fellendítette. Területe földvásárlások által majd négyszeresére nőtt, végül Németország második legnagyobb birodalmi városává fejlődött. Székesegyházának alapkövét 1377-ben rakták le, az épületet a város nagysága és gazdagsága szimbólumának szánták. Ulm városát 1347-től patríciusok és céhek kormányozták. Alkotmányát, amely egyike a legrégibb írásos városalkotmányoknak 1397-ben a "Nagy eskülevél"-ben szabályozták. Július utolsó hétfőjén máig ennek az eseménynek az emlékét ünneplik meg Eskü hétfője" néven.
A XIV-XV. század a város kulturális téren fejlődött a legtöbbet. A székesegyház építésében neves művészek vettek részt, amelyek a késő gótika egy sváb fajtáját az "ulmi művészet"-et hozták létre. Ulm is elkötelezte magát 1530-ban a reformáció mellett. Ekkor sok templomot és kápolnát is lebontottak.
A XVII-XVIII. században Ulm mint fontos erődítmény sokat szenvedett az állandó háborús események során.
A teljes eladósodása miatt 1803-ban elvesztette a "szabad birodalmi város" kiváltságokat. I. Napóleon 1805-ben az ulmi csatában legyőzte az osztrák csapatokat. A napóleoni háborúk után 1810-ben, miután a város átpártolt a Württemberg hercegséghez, lebontották a régi városkapukat is és csak 1842-1867 között építettek új erődítményeket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése