2016. június 17., péntek

Somoskő és Salgó vára


Szécsényi nyaralás (3. rész)

Hétfőn szécsényi szállásunkon vihar nyomaira ébredtünk. A 22. számú úton Salgótarjánon keresztül Somoskőre indultunk. Haladásunkat útfelújítás lassította. A Karancs hegyvonulatai mentén a falvak többségén átgurulva a gyalogosokat figyelve jelentős volt a cigányok aránya. Somoskőújfaluban mellékútra fordulva értük el Somoskőt. A trianoni békeszerződés 1920-ban a két települést az újonnan létrejött Csehszlovákiának juttatta. A Somoskőújfaluban birtokos Dr. Krepuska Géza gégészprofesszor és lokálpatrióta társai viszont elérték (egy francia antanttiszt életmentő műtétéért cserébe), hogy a Nagykövetek Tanácsa 1923. április 23-án Magyarországnak ítélje Somoskőújfalut, Somoskőt a bazaltbányával egyetemben (de a vár nélkül) és a Medves-fennsík egy részét. A terület 1924. február 15-én tért vissza Magyarországhoz.



A vár eredeti formája teljes egészében nem ismert. Valószínűleg háromszög alapzatú, bástya nélküli volt, később gótikus kastéllyal és bejárati toronnyal gazdagodott. A XVI. századi átépítés során kibővítették két ágyútoronnyal, egy körbástyával valamint a vár északi és déli részén található épületekkel. A vár belterét vésett formákkal díszítették. Legfiatalabb része valószínűleg a hatszögletű bástya.









A település nevét 1341-ben, a falu határjárásakor említette először egy oklevél. A felette magasodó 526 méter magas hegyen, már Szlovákia területén lévő várát a Kacsics nemzetség Illés ágának tagjai építették a XIII. század második felében. Mivel az Árpád-ház kihalása után a család tagjai Csák Mátét támogatták Károly Róbert király ellen, ezért a király Csák Máté halálát követően birtokaikat elkobozta és Szécsényi Tamás ispánnak adta. A Szécsényi család 1460-ig birtokolta a várat. (Meg kell jegyeznünk, hogy ehhez a Kacsics nemzetségből származó családhoz a később országos szerepet játszó gróf Széchenyi-családnak, amelyből a „legnagyobb magyar” Széchenyi István származott, semmi köze sincs.) Ezután a Losonczyaké lett. Az 1560-as években az akkor már törökök által elfoglalt várak gyűrűjével teljesen körbevett várban lakott Losonczy Anna, akihez Balassi Bálint számos alkalommal jött látogatóba, és akihez Júlia dalait címezte. A törökök 1576-os váratlan rajtaütéssel elfoglalták a várat. Prépostváry Bálint vezetésével 1593-ban foglalták vissza a magyarok, köztük volt Balassi Bálint is. A XVII. században házasság útján a Forgách család birtokába került a vár. Falait a Rákóczi-szabadságharc végén királyi parancsra rongálták meg. További romlásának az 1970-es években megkezdett helyreállítási munkálatok vetettek véget, amelyek – Szlovákia önálló állammá alakulása után – sajnálatos módon félbeszakadtak. Az 1840-es években erre járt Petőfi Sándor és a következőket írta róla az Útirajzokban: „Somoskő nem nagy vár, nem is nagy hegyen fekszik, de bámultam építését, mely gyönyörű öt-, hat-, hétszögű kövekből van.”  Ezek a kövek bazaltorgonák darabjai. A vár alatt, de még magyar területen a Petőfi ligetben áll a Petőfi kunyhó, ami a költő 1845. június 12-i idelátogatásának emlékét őrzi. A mai kunyhó az eredeti 1965-ben összeomlott épület helyén épült.

A várhegy alatt rövid séta után lejuthatunk a somoskői bazaltorgonákhoz, amelyek a területen lejátszódó, egykori vulkanizmus gyönyörű bizonyítékai.


Somoskő jelenleg Salgótarján 250 lakosú településrésze, korábban önálló község volt. A szemközti hegytetőn a Zagyva forrásának közelében áll Salgó vára. Természetesen ide is felmentünk.







A Medves vidékének legismertebb és talán legszebb bazaltcsúcsa a Salgó (625 m). Rajta az egykori kis vár romjai. Építése a Kacsicsok Illés ágához tartozó Simon bán nevéhez fűződik. Teljes kiépítésére a Szapolyai család időszakában 1500 táján került sor. Kara Hamza bég 1554-ben elfoglalja és mintegy negyven éven át a török birtokolta. A meredek bazaltkúpra épült vár bevétele nem tűnt egyszerű vállalkozásnak, ezért cselhez folyamodtak a törökök. A súlyos ágyúk helyett a talyigákra fagerendákat raktak és azokat nagy zajjal a várral szembeni dombra vontatták. A Zagyvai Simon kapitány vezette várvédők az „ágyúk” láttán megijedtek és az éj leple alatt megszöktek. Rövid ideig Balassi Bálint tulajdona is volt. A töröktől visszafoglalt és lerombolt vár azután évszázadokon át tovább omladozott, mígnem 1938-ban turisztikai célból kilátószerűen felújították.

A két várromtól Pásztóra tartottunk volna, de a nejem a sáros ösvényen megcsúszott és a nadrágja olyannyira koszos lett, hogy előbb vissza kellett mennünk a szécsényi szállásunkra. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése