2018. július 15., vasárnap

A Muravidéken át


A 29. házassági évfordulónkról egy kirándulással egybekötve emlékeztünk meg. Szlovénián keresztül az osztrák Ratkersburgba indultunk. A Mura mentén haladtunk Zalában. A napraforgó táblák szépségét megörökítve tartottunk egy percnyi pihenőt.


A horvátok által is lakott Becsehelyen a Vitis Vendégház mellett a vegyesbolt festése ragadta meg a figyelmünket.






A polai falurészben Árpád kori templom áll a dombon. A déli falon keskeny ablakok és bélletes kapu láthatók. Megvártuk a szentmise közeledő végét, hogy a belsejét is megnézhessük. 







Mellette egy felújításra érdemes horvát népi jelleget viselő ház található.


A határt Tornyiszentmiklósnál léptük át, majd az elcsatolt, de egykor ezer évig Zala és Vas vármegye részét képezte Muravidéken folytattuk tovább. Több magyar nemzetiségű településen haladtunk át. A régió területe kb. 910 négyzetkilométer. Sokan összekeverik a délebbi Muraközzel. A dombokon jellemző a szőlőművelés. 


Filócon (Filovce) a főútról lekanyarodva a vend falu látványosságait kerestük.







Másodikként Mezővár (Tešanovci) újonnan épített népi házakból álló üdülőfalujáért (Pannonfalu) tettünk egy kört. Katonai Jeep lógott ki az egyik udvarból, amelytől pár méterre szoborként állt a régi eke a muskátlis ház előtt.





Harmadszor Mártonhely vagy Martyánc (Martjanci) 1392-ben emelt freskós gótikus templomát feltétlenül érdemesnek tartottuk megnézni. Agyagcsövekből álló rendszerrel oldották meg az épület szellőzését, így a nedvesség már nem veszélyezteti az értékes freskókat. A plébános barátsággal fogadott minket. Kezünkbe adott egy kis magyar nyelvű tájékoztató füzetecskét. 









Muraszombaton úgy, mint Lendván  szándékosan nem álltunk meg, hogy ne teljen el az időnk. Az osztrák határon Sicheldorfnál is olyan könnyedséggel hajtottunk át, mint az előzőn. (Folyt. köv.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése