2018. július 20., péntek

Radkersburg a kettévágott város


A Muravidékről érkeztünk Sicheldorfon át Radkersburgba, a 3100 lakosú osztrák kis városba. Tulajdonképpen úgy, mint Komárom egy kettévágott város, amelyet az első világháború utáni békediktátum szakított szét. Mi mind a két felét az osztrákot és a szlovént is megnéztük.
Az óvárost még teljesen körbe veszi a XIII. század végén emelt védőfal, amelyet akkor a Magyarország ellen létrehozott erődrendszer részeként építettek.


A lecsapolt vizesárok helyén parkolót is kialakítottak, amit mi ki is használtunk. A történelmi városkép komoly helyreállítási munkákat követően lett újra egységes, mivel a második világháború harcai során a város 321 házából csak 4 maradt épen. Lassú sétával egy jó óra alatt bejárhatók az utcái.


A kopott gótikus (1395) ágostonrendi remetetemplomba nem lehet bemenni, mert azt ma borospinceként használják.



A Miasszonyunk barokk templom viszont nyitva volt, amely egy belső téren található. Az utca szintről a boltív alatt közelítettük meg.








A közelében áll egy reneszánsz részleteket mutató ház. Mellette egy másik boltívsor alatt jutni ki a főtérre. 





A sarkán áll a városháza. Tornyának első három szintje gótikus, a felső szint az 1806-os tűz után lett barokk stílusban újjáépítve.





1680-as Mária-oszlop 

Másutt is előbukkannak faragott ablakkeretek és szép kapuzatok, de ezek jó része másolat, mivel pótolni  kellett a második világháborúban elpusztultak helyett.









1583-as reneszánsz Herberstorff-palota

1583-as reneszánsz Herberstorff-palota



A belső városfal szakaszai, tornyai néhol előbukkannak.







A XIV. századi gótikus, háromhajós Keresztelő Szent János-plébániatemplom tornya eredetileg egy bástyából lett átalakítva.








A polgárházak között lassú sétánkkal a Mura felé indultunk, hogy annak hídján a város elcsatolt felét is megnézzük. Erről egy másik részben írok.







evangélikus templom Radkersburg




Nádasdy palota


Mura híd Radkersburgnál

Bad Radkersburg (szlovénül Radgona, régi magyar nevén Regede) osztrák város a Délkelet-stájerországi járásban. A Mura partján fekszik, szemben vele, a szlovén oldalon található ikervárosa, Gornja Radgona. Neve a déli szláv Radigoj személynévből származik, eredeti jelentése Radigoj vára volt. Radkersburg első írásos említése 1182-ből származik. II. Ottokár 1265-ös urbáriumában már mezővárosként szerepel. A várost I. Albert német király uralkodásának idején precízen áttervezték. A 15. század második felében a régió sok nehézséget élt át, de a város az 1469-es Baumgartner-felkelést és Mátyás magyar király tízéves megszállását (1480-90 között) viszonylag épségben vészelte át. A 16. századi török háborúk során Radkersburg kulcsszerepet kapott a Mura völgyének védelmében, erődrendszerét az olasz Domenico dell'Allio vezetésével modernizálták és megerősítették. Az 1880-as évektől kezdve kiéleződött a Radkersburgot lakó német és a környéken lakó szlovén nyelvű polgárok közötti viszony. Az első világháború lezárása után a várost megszállta a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság hadserege, ám a német nyelvű lakosság 1919 februárjában kitört felkelése után a délszlávok a Mura déli partjára vonultak vissza. A Wehrmacht 1941-ben Radkersburgból kiindulva támadta Jugoszláviát. Amikor 1945. április 15-én a szovjet Vörös Hadsereg elfoglalta a város déli felét, a visszavonuló német katonák pedig felrobbantották a Mura hídjait. A háború után a jugoszláv oldalon élő német nyelvű lakosságot kitelepítették Ausztriába, a Mura két partján lévő államok között két évtizedig igen fagyos volt a viszony. A szlovén és az osztrák városrész közötti hidat csak 1969-ben nyitották meg újból. Az 1970-es években Radkersburgban hévizet tártak fel, amelyre később komoly termálturizmus épült. 2007. december 21-én, a schengeni egyezmény kiterjesztésével megszűnt a két Regede közötti határellenőrzés, azóta a szlovén és az osztrák városrész ismét egyre szervesebb egységet alkot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése